5 квітня, 11:53

Електронні перетворення Вишгорода. Успіх реформ від міського голови Олексія Момота

Людина ВОЛІ Олексій Момот вперше був обраний міським головою Вишгорода (Київська область). До того він був 5 років депутатом міськради і за цей час чудово розібрався у першочергових проблемах, які потрібно було вирішити для громади.

За перші 100 днів своєї роботи найбільшим досягнення вважає руйнування комунікаційного бар’єру між владою та простими мешканцями – запровадження системи фінансової звітності, прозорих тендерів, а також можливості звернення громади через систему електронних петицій. Досвідом впровадження таких електронних перетворень у Вишгороді Олексій Момот поділився на Форуму малих реформ, який нещодавно організувала та провела партія «ВОЛЯ».

«Перше, що я відчув, коли став головою – що громада апріорі негативно ставиться до будь-якої влади. Як до депутатів, так і до міського голови. Люди думають, що якщо ти чиновник, то обов’язково крадеш бюджетні кошти, дерибаниш землю. Я взявся зруйнувати цей стереотип», - розповідає міський голова.

За його словами, розпочалося все з того, що на старому сайті вони почали викладати кожну платіжку міськради, звітувати за кожну копійку витрачених бюджетних коштів.

«Далі ми зв’язалися з потужними ІТ-компаніями, підписали кілька меморандумів і вони погодилися створити комплексний міський портал, бо попередній сайт просто вже не витримував такої великої кількості запитів. Там ми впровадили і електронні петиції, і систему держзакупівель «Prozorro» і цілу купу інновацій. Усе це ми ухвалили офіційно на сесії. Наразі, для прикладу, щоб була розглянута петиція, потрібно зібрати всього 150 підписів. Але це вже стане приводом для нашої юридичної служби та апарату розробляти цю ініціативу як проект і розглядати її на сесії міськради», - каже Олексій Момот.

Він додає, що були люди старої системи, які не вірили в ефективність перетворень, однак за 100 днів роботи вони переконалися в іншому.

«Окрім петицій, системи «Prozorro», ми взагалі вирішили зробити віртуальне прозоре місто: зробити містобудівний кадастр, щоб було видно, хто користується землею, на яких підставах – оренди, податку. В процесі збору таких даних, ми виявили порушення та повернули місту більше 7 гектарів земель, які були відведені сумнівними оборудками. На 2 гектарах із цих 7 в нас вже готовий проект землеустрою. І в місто заходить дуже потужний інвестор, який розробляє LED-освітлення на 500 робочих місць», - розказує людина ВОЛІ.

Олексій Момот наголошує на суттєвих зрушеннях, адже за останні роки в місто не зайшов жоден інвестор, а півтисячі нових робочих місць для 32-тисячного міста – це значне досягнення.

«Ми стали трохи ближчими до людей – працівники міськради завели собі акаунти в соціальних мережах. Звернення до мене як до міського голови у мережі Фейсбук є важливим для мене сигналом і я його розглядаю як звернення громадянина. І так само зобов’язав усіх керівників відділів відпрацьовувати по цій схемі з громадянами. І результат вже відчувається: до нас змінюють ставлення. Це для нас дуже важливо, бо ми пам’ятаємо, яка висока ціна була заплачена на Майдані за перетворення у країні», - резюмує мер Вишгорода.

Поділитися новиною:
Поділитися