12 квітня, 12:00

У Самборі знають чим привабити туристів та інвесторів – Юрій Гамар

Розвиток туризму та створення підприємств легкої промисловості з залученням іноземних інвесторів – головні пріоритети  для самбірської влади. Про це розповів під час Форуму малих реформ людина ВОЛІ, міський голова м.Самбір (Львівська обл.) Юрій Гамар.

Звітуючи про перші кроки у владі, міський голова відзначив, що головна увага приділялась аналізу потенціалу міста та визначенню перспективних напрямків розвитку.

Враховуючи, що Самбір – стародавнє місто (775 років),  яке має історичні та архітектурні пам’ятки, важливим напрямком для його розвитку визначено туризм. Зокрема, тут є костел, де вінчалась Марія Мнішек,  собор з мощами Св.Валентина, міська ратуша, органний зал та багато ін.

Недостатність наповнення бюджету Гамар пов’язує з такими факторами як недовіра бізнесу до влади та обережне ставлення інвестора до українського ринку. «Ми почали з того, що запросили всіх підприємців на нараду  і відновили  роботу Ради підприємців міста. Я пообіцяв, що вони у бізнесплани не будуть  закладати корупційну складову та хабарі. Результат був дивовижний – перевиконання надходжень до бюджету на 114%. Для маленького містечка це великі гроші», - розповів міський голова.

На сьогодні влада працює прозоро, при міській раді розпочала роботу  громадська організація Самбірська агенція розвитку та європейських інвестицій, яка свою увагу приділяє пошуку партнерів та донорів. Також створено туристичну агенцію і наразі  м.Самбір є третім в області по відвідуваності туристів.

Крім того, вперше за багато років влада заклала в бюджет міста 250 тис грн на  відновлення парку культури і відпочинку. В  планах – реконструкція стадіону, який востаннє ремонтувався в 70-х роках. Це планується зробити власними коштами, за допомогою місцевих підприємців.

Першим позитивним досвідом по залученню інвестора стала співпраця з турецькою компанією «Онур». Самбірська влада запропонувала прозорі умови співпраці та гарантувала сприяння у вирішенні проблем. Тож триває будівництво заводу, який виконуватиме проект для всієї Львівської області. Досягнуто домовленості щодо  реєстрації в Самборі людей, задіяних в роботі підприємства. Це дозволить отримати в бюджет відрахування від ПДФО. «Сподіваємось, що в рік ми матимемо понад 1 млн грн надходжень. Для нашого міста це досить хороша цифра», - сподівається міський голова.

Влада Самбора має амбітні плани по залученню іноземних інвесторів та розвитку легкої промисловості. «Зараз обговорюємо з поляками можливість створення швейних цехів. Якщо вдасться, в Самборі організуємо виробництво на 1500 робочих місць.  Це дозволить  залучати працівників  з навколишніх містечок і сіл. Ведемо перемовини з датською фірмою, яка готова відкрити взуттєву фабрику в м.Самбір», - поділився планами Гамар.

Прес-служба партії «ВОЛЯ»

Поділитися новиною:
Поділитися