12 травня, 00:23

Чому партія “ВОЛЯ” не підтримає Луценка на посаду генпрокурора

Позиція партії “ВОЛЯ” чітка і однозначна: міняти закони України під конкретну людину недопустимо - це чергова демонстрація узурпації влади Президентом Порошенком, який хоче замінити собою і прем’єр-міністра, і генпрокурора, і голову нацбанку, і коаліцію у ВРУ.

Партія “ВОЛЯ” ще у січні наполягала на необхідності проведення відкритого конкурсу на посаду генпрокурора, після чого Президент мав би подати його на затвердження до парламенту. Ми закликаємо Президента схаменутися, зробити невеличку паузу, провести швидко публічний конкурс і запропонувати людину, яка могла би мати довіру, Верховній Раді на затвердження.

Якщо цього не станеться ми просто, на превеликий жаль, через рік будемо знов звільняти хорошого політика з посади поганого генерального прокурора. Після Революції гідності це вже буде четвертий Генеральний прокурор. А результати діяльності Генпрокуратури практично відсутні, реформування - провалене. У кінці-кінців, на превеликий жаль, призведе до скорішого реваншу регіоналів.

Партія “ВОЛЯ” зазначає, що є неприпустимим факт того, що прокурор не може мати обов’язкової фахової юридичної освіти. Це  знецінення ролі прокуратури, адже це не повинна бути політична фігура, чи просто хороший політик. Це має бути фахова достойна людина, яка здатна перетворити прокуратуру в орган, який захищає інтереси держави і людей, а не президента чи якоїсь політичної сили.

“ВОЛЯ” засуджує спосіб, у який влада намагається протягнути конкретну людину - Юрія Луценка на посаду генпрокурора. Ми вважаємо неприпустимим факт призначення зручних прокурорів для президента Порошенка.

Цей закон робиться під Юрія Луценка. Це дуже хороший і популярний політик. Але не може бути Генеральним прокурором людина без вищої юридичної освіти, наближена до Президента. Не може політик бути Генпрокурором! Це має бути виключно юрист, рівновіддалений від будь-якої гілки влади, людина без політичних амбіцій.

 Партія “ВОЛЯ” має категоричну позицію: ми не підтримуємо  законопроект щодо змін до закону про прокуратуру з наступних причин:

- ми засуджуємо спосіб, у який влада, всупереч Конституції і Регламенту Верховної Ради України,  намагається посадити в крісло генпрокурора конкретну людину (коли у проваленому  законопроекті змінюється  пару слів і він  знову наспіх подається на розгляд, коли закони протягують усупереч усіх правил).

- ми проти призначення на посаду людини без юридичної освіти, адже Генпрокурор має здійснювати юридичні процесуальні дії, для належної реалізації яких він обов’язково повинен мати повну юридичну освіту, знання і практичний досвід у галузі права.

- разом з цими змінами законопроект №4645 містить норму, на яку майже ніхто не звернув увагу, бо «диявол криється в деталях»: проект посилює генпрокуратуру, яка перебирає під себе функції новостворених органів - Державного бюро розслідування та Національного антикорупційного бюро. Проект пропонує, що всі кримінальні провадження, розпочаті слідчими органів прокуратури, будуть в залишати в прокуратурі ще протягом двох років. Крім того, всі справи, які сьогодні відкриті прокуратурою, навіть ті, які не попадають під підслідність ДБР, будуть передані до ДБР протягом двох років. Це в тому числі і справи, які підслідні НАБУ.

- також з редакції  законопроекту №  4645, який сьогодні намагається протиснути Президент руками антиконституційної коаліції та  двох депутатських груп – колишніх регіоналів, в порівнянні з редакцією законопроекту №  4469 (яка не пройшла у вівторок) зникло дві статті, за якими б мали заочно переслідуватись корупціонери, в тому числі і зв’язку з офшорними скандалами. Проте сьогодні навіть редакція законопроекту № 4465 від 10 травня зникла з сайту ВР, щоб ніхто не мав змоги порівняти ці два документи   і звинувати владу у сприянні переховуванню корупціонерів. Тобто справи корупціонерів  прокуратура і суд не будуть заочно розглядати.

Партія “ВОЛЯ” заявляє: сьогодні склалася ситуація, за якої усі норми нового Закону щодо прозорої процедури формування прокурорського корпусу, створення розгалуженої системи органів прокурорського самоврядування тощо не будуть діяти ще один рік -  до 15 квітня 2017 р. Таким чином у  нас продовжуватиметься функціонування прокуратури часів Пшонки та Януковича.

З цього можна зробити висновок, що владі не потрібна незалежна фахова прокуратура!

Поділитися новиною:
Поділитися