25 серпня, 21:16

У Шешорах депутати «ВОЛІ» прозвітували перед громадою

Питання об'єднання територіальних громад, ремонт доріг, розвиток освіти та медицини, незаконні вирубки лісу стали основним предметом розмови під час звітної зустрічі депутатів від «ВОЛІ» Олега Атаманюка та Петра Іванишина. Депутати відзвітували про свою діяльність у місцевих радах.

Звітна зустріч депутатів з виборцями відбулася у селі Шешори. Послухати звіт про роботу депутатів зібралось понад сотню мешканців.

«Депутат, якому громада довірила та делегувала повноваження представляти її у тій чи іншій радах повинен обов'язково звітувати про свою діяльність. Форматів звітувань перед громадою є декілька, проте, тільки за рахунок живого спілкування з виборцями можна об’єктивно проаналізувати потреби та проблеми громади, а також відзвітувати про зроблене», - відзначив депутат облради Олег Атаманюк. 

Найактуальнішою темою для громади є питання ремонту доріг. Нещодавно, за рахунок численних запитів та звернень депутата облради Олега Атаманюка та за сприяння керівника служби автомобільних доріг Василя Буджака у  Шешорах відремонтували 1,5 км дороги - одну з найгірших ділянок автодороги Пістинь – Космач, на ремонт якої тривалий час не виділялося жодної копійки. 

«Питання доріг сьогодні є найболючішим питанням як для області, так і для нашого регіону. Адже, якісна дорога  - запорука успішного розвитку регіону», - відзначив депутат облради Олег Атаманюк.


Крім того, силами меценатів провели ремонт одного кілометру сільської дороги. «Спільними зусиллями нам вдалося зробити ремонт однієї з найважливіших сільських вулиць – це центральна сільcька дорога, яка веде до нашої церкви. Ремонт даного відрізку став можливим тільки завдяки коштам які спрямував уродженець села, відомий підприємець та меценат Лутчак Василь Федорович», - відзначив Петро Іванишин.

На зустрічі також було піднято питання об‘єднання територіальних громад. Яке сьогодні гостро постало перед усіма громадами. Депутати наголосили на тому, що процес децентралізації в Україні розпочато, проте є безліч проблем із їхнім формуванням, зокрема із межами населених пунктів. Під час спілкування з громадою, Атаманюк відзначив: «першочергово об’єднання має бути добровільним. Перспективний план повинен включати ті населені пункти, які мають можливість взаєморозвиватися та бути самодостатніми у фінансуванні. Зокрема, Шешори згідно перспективного плану Офісу реформ, були включені в Космацьку ОТГ, хоча опитування населення ніхто так і не проводив». За сприяння та ініціативи депутатів від «ВОЛІ» мешканці села наразі мають можливість обирати з ким об’єднуватися: Косівська ОТГ чи територіальна громада в яку входитимуть такі населені пункти: Пістинь, Микитинці, Трач, Шешори та всі сусідні населені пункти які виявили бажання створити спільну сильну та самодостатню громаду. Власне, вибір повинна зробити сама громада.

Не залишилось осторонь і найболючіше питання громади с. Шешори - вирубка лісів та захоплення землі громади
«Діяльність керівництва парку є докорінно неправильною. Звичайно, що ліс потрібно рубати. Проте, кожна рубка повинна бути погоджена з громадою та проводитись першочергово та виключно для потреб місцевого населення. Це наше добро та наша цінність. Ми не маємо права зараз знищити те, що оберігали ще наші прадіди. Ліс – це екосистема, яку зараз безщадно руйнують» - акцентує депутат райради Іванишин.
Другою важливою складовою проблеми це земля громади: «Наразі немає чітко встановлених меж Національного парку, є проблеми із перетином земель парку із ділянками жителів що унеможливлює виготовлення документів на право власності на землю. Необхідно терміново вирішити ці два питання та надати громаді можливість контролюватати та безпосередньо впливати на вирішення цих болючих для населення процесів», - запевняють депутати.

Зокрема, за період 10 місяців депутатства депутатами облради Олегом Атаманюком та райради Петро Іванишиним вдалося реалізувати чимало вагомих проектів для громади.
 Так, за наполегливості депутата облради Олега Атаманюка вдалося виділити кошти з обласного бюджету на значущі об’єкти Косівщини. Зокрема, виділено кошти на придбання асенізаторної машина для села Шешори яка також обслуговуватиме сусідні населені пункти, на завершення реконструкції ДНЗ «Дзвіночок» села Пістинь, на ремонт внутрішніх санвузлів Микитинецької ЗОШ,  придбання медичне обладнання для закладів охорони здоров’я Косівського району.
За період роботи у районній раді, керівник фракції «ВОЛЯ» та членпостійної комісії з питань бюджету та фінансів Косівської районної ради Петро Іванишин домігся виділення коштів із районного бюджету на перекриття Шешорівської ЗОШ І-ІІ ст. ім. Я. Чорновола, де вже здійснено ремонтні роботи, заміну вікон та дверей у будинку культури та бібліотеці села Шешори (участок Царина), співфінансування чемпіонату України етапу кубку з ендуро, на розвиток спорту в сільській місцевості. Також Іванишин ініціював впровадження системи «ProZorro» в Косівській районній раді.

Під час звітної зустрічі депутатів мешканці села мали можливість не тільки почути звіт про роботу, а й висловити свої думки та пропозиції. Зокрема у ході дискусії було обговорено ще ряд питань, що стосується можливості довозу дітей до навчальних закладів, встановлення дорожніх розміток, потребу в реконструкції сільської амбулаторії та будинків культури.


Поділитися новиною:
Поділитися