4 жовтня, 15:35

«ВОЛЯ» закликає Президента, ЦВК і парламент припинити саботаж реформи децентралізації

Реформа децентралізації в Україні саботується попри те, що влада називає її чи не найголовнішою реформою в країні.

Дерев’янко запропонував план дій, який розблокує реформу децентралізації
Про це заявив народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев"янко на брифінгу в Верховній Раді 4 жовтня.

"Влада називає децентралізацію чи не найголовнішою своєю реформою. В той самий час Президент Порошенко і Гройсман заявляють про те, що децентралізація є пріоритетною у Держбюджеті 2017", — констатував нардеп.

"Поки що ми бачимо суцільний саботаж реформи децентралізації", — заявив Дерев"янко.За його словами, про це свідчать наступні факти:

1. Не призначення виборів в об"єднаних територіальних громадах.

"На розгляді у ЦВК перебуває понад 196 подань від облдержадміністрацій про призначення перших виборів об"єднаних громад. ЦВК призначила лише в 41, кажуть, не мають грошей. Мало того, що склад ЦВК не є оновленим більш як два роки, так ці  посадовці ще й дозволяють собі прямо порушувати Конституцію та закони і блокувати процес децентралізації", — підкреслив парламентар.

Він повідомив, що партія "ВОЛЯ" ініціювала подачу позовів проти Центральної виборчої комісії до Окружного адміністративного суду міста Києва з вимогою призначити вибори у об"єднаних територіальних громадах, які утворились з громад різних районів."У цих громадах проживає близько 2 мільйонів осіб. Якщо у цих громадах не відбудуться вибори, то, відповідно, їх бюджети не потраплять в розрахунки Держбюджету 2017 року і вони не отримають належного фінансування з держбюджету з наступного року", — обурився парламентар.

2. Намагання Президента узурпувати владу до рівня районів, як це пропонується  в проекті змін до закону про державну службу. 

"Президент сьогодні керує і урядом, і ЦВК, Конституційним судом, і Генеральною прокуратурою, і він хоче повністю взяти під контроль районні державні адміністрації", — зазначив Дерев"янко. Він додав, що партія "ВОЛЯ" виступає категорично проти цього законопроекту.

3. Додаткові дотації на освіту на медицину направляються тільки на ОДА і РДА.

"Об"єднані територіальні громади не передбачені в проекті бюджету як об"єкти фінансування", — заявив депутат.

Тому, за його словами партія "ВОЛЯ" вимагає, щоб пропорційно освітні і медичні субвенції, додаткові дотації спрямовуватись також на ОТГ. Дерев"янко переконаний, що фінансування непедагогічного персоналу (лаборанти, бібліотекарі, психологи) має відбуватись за рахунок коштів освітньої субвенції, як це було усі минулі роки, а не за рахунок коштів місцевих бюджетів.

4. Неприйняття необхідних  для продовження децентралізації законопроектів.Дерев"янко повідомив, що партії "ВОЛЯ" вдалось домогтись прийняття наступних законопроектів:

- 4772 і 4773, які дають можливість приєднати громадам до уже створених об"єднаних територіальних громад;

- 4676 — стосовно можливості об"єднуватись в громади населених пунктів з інших районів;

Однак, він додав, що до цього часу не прийнятий проект 3390, який передбачає можливість формування спроможної громади Кабінетом міністрів в разі, якщо обласна рада протягом двох місяців не ухвалює відповідного рішення. 

Дерев"янко також зазначив, що не прийнятий законопроект 4386 щодо зарахування адміністративних зборів до місцевих бюджетів об"єднаних територіальних громад та законопроект №4208, який передбачає можливість фінансування сільських і селищних рад, які сьогодні не мають достатньої кількості надходжень з районних бюджетів.

Також, на переконання нардепа, необхідно ухвалити законопроекти №4355 щодо земель поза межами населених пунктів, які передаються в комунальну власність ОТГ і №3038, згідно з яким 5% ренти від газу та нафти розподіляється між місцевими бюджетами: 1,5% — обласний, 1,5 — ОТГ, 2 — сільський. 

Він додав, що на погоджувальній раді неодноразово просив спікера Андрія Парубія включити цей пакет законопроектів до тематичного дня децентралізації в Верховній Раді.

"Партія "ВОЛЯ" і всі представники місцевих громад вимагаємо від Верховної Ради не саботувати цей процес, а якнайшвидше прийняти ці законопроекти", — заявив Дерев"янко.

"Ми звертаємось до Президента України дати відповідні доручення фракції Блоку Петра Порошенка, дати відповідні доручення уряду не тільки говорити про пріоритети децентралізації, але й діяти", — сказав представник "ВОЛІ" в парламенті.

Нагадаємо, команда партії "ВОЛЯ" безпосередньо підтримує усі ОТГ, надає юридичний супровід та допомагає із вирішенням нагальних проблем.
Поділитися новиною:
Поділитися