12 жовтня, 10:58

Правоохоронні органи проігнорували підкомітет, присвячений фальсифікації справи Момота

Правоохоронні органи проігнорували підкомітет, присвячений фальсифікації справи МомотаПравоохоронні органи не захотіли давати відповіді на питання народним депутатам стосовно фактів можливих порушень закону з боку співробітників СБУ м. Києва та Київської області, управління "К", та прокурорів Київської області на засіданні підкомітету, присвяченого фактам фальсифікації справи мера Вишгорода Момота, не з'явившись на засідання.

Про це заявив голова підкомітету з питань контролю за дотриманням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції органами державної влади та місцевого самоврядування Комітету з питань запобігання і протидії корупції Юрій Дерев"янко під час засідання.

На засідання підкомітету були запрошені: генеральний прокурор України Юрій Луценко, головний військовий прокурор України Анатолій Матіос, директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник, голова Служби безпеки України Василь Грицак, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

"Ми тут не бачимо жодного представника наших правоохоронних органів", — констатував Дерев"янко.

"Це безпрецедентний випадок, коли є конкретні прізвища, конкретні люди, є конкретні факти і ми сьогодні запросили всіх для того, щоб нам прокоментували свою реакцію відносно цих фактів, плани дій стосовно цих фактів. Ми хочемо, щоб ця інформація стала публічною і щоб всі ці факти мали конкретний результат, щоб всі ці факти були перевірені", — заявив Юрій Дерев"янко.

Голова підкомітету та адвокати Момота повідомили, що головний свідок у справі Момота Костянтин Рапота зізнався у тому, що  діяв за вказівки вищевказаних правоохоронців у численних епізодах, в тому числі у незаконному відчуженні квартир, які належали одиноким людям, чи людям які перебувають у місцях позбавлення волі, померли чи перебувають за межами України передаючи отримані кошти співробітникам СБУ, затриманні голландців з фальшивими євро, у продажі краденого цукру з державних запасів, автомобілів, на яких перебивались номери, у дачі хабара співробітнику архітектури м. Київ, а також в фальсифікації справи щодо нібито хабарництва мера Вишгорода Олексія Момота.

Адвокат Момота Наталія Руденко повідомила, що Костянтин Рапота у 2013 році був оголошений у розшук за маже 50 епізодів шахрайства."Ця заява говорить про відчай людини, яка зрозуміла, що ніхто з працівників СБУ не буде виконувати домовленості і витягувати його з тюрми і закривати кримінальну справу. І тому він наважився викрити цілу низку всіляких оборудок, до яких він залучався", — підкреслила Руденко.

Адвокат Момота Олександр Байдик зазначив, що об"єктивного розслідування цієї справи від прокуратури Київської області вже не можна чекати."Якщо ці факти підтвердяться, то потрібно притягувати винних до відповідальності", — сказав Байдик.

Під час засідання Комітету з питань запобігання і протидії корупції Дерев"янко закликав членів Комітету підтримати звернення до ГПУ, НАБУ та СБУ стосовно перевірки викладених фактів та забезпечити безпеку єдиному свідку у справі Момота Костянтину Рапоті.

Зокрема, Дерев"янко пропонує від імені комітету:

1.  Звернутися від імені Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції до Генеральної прокуратури України, Національного антикорупційного бюро України та Служби безпеки України з проханням:

-  провести ретельну та об"єктивну перевірку наявності ознак правопорушень в діях співробітників ГУ СБУ у м. Києві та Київській області та Прокуратури Київської області, про які повідомляється у зверненні громадянина Рапоти Костянтина Олексійовича, та вжити належних заходів реагування;

-  вжити заходи забезпечення безпеки відносно громадянина Рапоти Костянтина Олексійовича відповідно до Закону України "Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві".

Голова комітету Єгор Соболєв запропонував вивчити інформацію та ухвалити відповідне рішення на наступному засіданні комітету.

Нагадаємо, мера Вишгорода Олексія Момота затримали за підозрою в отриманні неправомірної вигоди (за різними даними від 200 тисяч євро до 1 мільйона євро).

17 квітня суд ухвалив рішення залишити Момота під вартою на 2 місяці або внести суму застави у розмірі 5 мільйонів гривень. Депутати, партія "ВОЛЯ" і громада Вишгорода заявили, що  затримання мера Момота замовною сфальшованою справою з метою усунути його з посади. Після внесення застави Момот вийшов на волю з Лук"янівського СІЗО. Пізніше суд скасував меру усі запобіжні заходи.

Прес-служба партії "ВОЛЯ"
Поділитися новиною:
Поділитися