18 жовтня, 12:06

Дерев’янко виступив за створення ТСК, яка розслідує діяльность Гонтарєвої

Створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) щодо діяльності Валерії Гонтарєвої на посаді голови Національного банку України може дати відповіді на питання, які довгий час замовчувались.

Дерев’янко виступив за створення ТСК, яка розслідує діяльность Гонтарєвої
Про це заявив народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев"янко в ефірі телеканалу ZIK.

Він зазначив, що питання до голови Нацбанку Гонтарєвої виникають постійно, однак фракція Блоку Петра Порошенка та влада взагалі намагаються їх уникати.

Коментуючи ініціативу створення тимчасової слідчої комісії, яка має розслідувати діяльність Гонтарєвої, Дерев"янко сказав: "Я не виключаю, що створення ТСК, про яку колеги зараз говорять, може бути на часі і може дати відповіді на велику кількість тих питань, які заговорили, або придушили". 

"Гонтарєва опустила курс гривні з 8 до 25 за долар. Ніяких особливих зусиль для того, щоб боротися і тримати курс, не було зроблено", — зауважив Дерев"янко.

Він додав, що під час роботи Гонтарєвої на посаді керівника НБУ спекуляція на валютних ринках і вивід коштів постійно були кричущими питаннями, які супроводжували її діяльність. Депутат зазначив, що готовий голосувати за відставку Гонтарєвої, якщо таке питання буде поставлене в парламенті. "Я готовий голосувати так", — сказав Дерев"янко. 

"Ці всі операції мають ознаки маніпулятивних, корупційних, і в тому числі всі ці операції, до яких Гонтарєва можливо мала відношення. Вони повинні розслідуватись НАБУ окремо, неупереджено, дуже швидко і об"єктивно", — зазначив парламентар.

Дерев"янко зауважив, що політика пані Гонтарєвої полягає в тому, щоб максимально скорочувати кількість банків. 

"Дійсно є банки, які потребують ліквідації, а є банки, які могли б іще працювати і мати шанс на виживання, щоб не руйнувати банківську структуру", — вважає Дерев"янко.

Він нагадав, що він сам звертався екс-генерального прокурора з фактами, які потребували перевірки стосовно діяльності інвестиційній компанії, які виводили кошти і мали сумнівні операції. "Відповідь ми, як завжди, отримали, що все гаразд", — сказав депутат.

Нагадаємо, 17 жовтня під час погоджувальної ради народний депутат Сергій Тарута та лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко висунули вимогу негайної відставки голови Нацбанку Валерії Валерії Гонтарєвої.

Зі свого боку Нацбанк звернувся до СБУ, Генпрокуратури та Національного антикорупційного бюро з проханням відкрити кримінальні провадження проти Тарути.

У травні 2015 року після звернення нардепа Юрія Дерев'янка Міністерство внутрішніх справ почало досудове розслідування за фактом можливих правопорушень при торгівлі ОВДП (облігації внутрішньої державної позики) фінансовими установами, які належали Валерії Гонтарєвій до її призначення Головою НБУ.

З проханням перевірити відомості про застосування банком "Авангард" та компанією "ICU" корупційних схем під час торгівлі облігаціями внутрішньої державної позики Дерев'янко звертався й до Генпрокуратури. Однак Генпрокуратура не побачила достатніх даних, які свідчили б про вчинення порушень.

У лютому 2016 року Юрій Дерев'янко заявив, що справу про продаж облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) фінансовими установами, які раніше належали голові Нацбанку Валерії Гонтарєвій, передана районній міліції, що свідчить про намагання "спустити її на гальмах".

 

Прес-служба партії "ВОЛЯ"
Поділитися новиною:
Поділитися