19 жовтня, 09:34

ЦВК незаконно блокує процес виборів у 28 об’єднаних громадах – «ВОЛЯ»

Нещодавнє рішення Центральної виборчої комісії (ЦВК) не призначати перші місцеві вибори у 28 об’єднаних громадах гальмує процес реформування. 

Про це заявив на прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі адвокат, помічник народного депутата від партії «ВОЛЯ» Юрія Дерев'янка, адвокат Антон Соболівський.

Громади-першопрохідці, які вже розпочали процес створення спроможних громад, сьогодні демонструють, що це рішення приносить вигоду та розвиток, і варто рухатися саме цим шляхом. 

17 жовтня в Окружному адміністративному суді Києва відбулося перше засідання щодо визнання неправомірною постанови ЦВК про відмову у призначенні виборів у Воютицькій сільській раді (Львівська область). 
За словами представника у суді Воютицької сільради Антона Соболівського, ЦВК посилається на норму, що встановлює необхідність зміни меж районів перед призначенням у них виборів. Вони також посилаються на необхідність виконання постанови ЦВК, прийнятої у лютому 2016 року. 

«Така позиція є незаконною. У законодавстві такої норми немає. Стаття Конституції, на яку посилається ЦВК говорить, що повноваження щодо зміни меж районів знаходиться у Верховної Ради. З цього вони роблять висновок, що спочатку потрібно змінити межі районів, а потім проводити вибори», – наголосив він.
Соболівський заявив, що ЦВК також не може посилатися на свою постанову, де встановили додаткові умови для проведення виборів. 

«У жовтні 2015 року вони  провели вибори у 159 об’єднаних громадах на підставі закону, а потім встановили додаткові підстави для інших у своїй постанові», – пояснив він. 

Насправді проблеми є суто технічними, наприклад, яка окружна виборча комісія буде проводити вибори у громадах з різних районів. Саме ці питання і мала вирішити ЦВК у своїй постанові. До того ж, у законі про місцеві вибори вказано, що

ЦВК призначає вибори у порядку та на підставі визначених у законі, і ні про які постанови та позиції там не йдеться. На думку Антона Соболівського, єдиним способом боротьби за свої права є позов до суду. 1 листопада відбудеться судове засідання, на якому мають прийняти рішення у даній справі.

Нагадаємо, команда партії "ВОЛЯ" безпосередньо підтримує усі ОТГ, надає юридичний супровід та допомагає із вирішенням нагальних проблем.


Прес-служба партії "ВОЛЯ"

Поділитися новиною:
Поділитися