20 жовтня, 18:08

Дерев’янко: Нам вдалось зупинити перенесення термінів е-декларування та переконати НАЗК призначити адміністратора системи

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) обрало адміністратора Єдиного державного реєстру електронних декларацій та зняло з розгляду питання про зміну форми декларацій.

Це відбулось після виступу на засідання народного депутата від партії «ВОЛЯ», керівника робочої групи стосовно системи е-декларування Юрія Дерев’янка та членів комітету з питань запобігання і протидії корупції.

«Чому ви, як керівник  НАЗК і посадова особа, відповідальна за цю ділянку роботи, не ініціювали протягом чотирьох місяців питання по визначенню адміністратора реєстру? Декларації здають вже 2 місяці, 18 тисяч декларацій здано. Кодів у вас немає, адміністратора немає», - звернувся Дерев’янко до голови НАЗК Наталії Корчак.

Після розгляду даного питання адміністратором системи е-декларування було призначене держпідприємство "Українські спеціальні системи" (УСС). За це рішення проголосували три члени НАЗК, проти – лише Руслан Рябошапка. На його переконання УСС не відповідає необхідним вимогам.

Дерев’янко також виступив категорично проти зміни форми декларацій, адже це може призвести до затягування термінів впровадження системи.

«Не чіпайте форму (декларацій), бо це ставить під загрозу питання перенесення термінів. Нам важливо, щоб питання зміни форми не породило питанню перенесення термінів», - звернувся Дерев’янко до НАЗК. Він зазначив, що зміни на етапі декларування чиновників можна вносити лише в інтерфейс сайту.

Після цього члени НАЗК вирішили зняти з розгляду питання про внесення змін до Форми електронних декларацій. Це рішення підтримали троє членів НАЗК, проти проголосував лише Руслан Радецький, за інформацію членів конкурсної комісії, обраний за квотою Адміністрації Президента.

На засіданні НАЗК всі члени антикорупційного комітету, які були присутні, - Віктор Чумак, Володимир Парасюк,  голова комітету Єгор Соболєв, - були єдині в питаннях збереження термінів запровадження системи е-декларування, запровадження Адміністратора реєстру, неприпустимості внесення змін до попередніх рішень НАЗК щодо форми, що могло потягнути зміну термінів та відповідальності членів НАЗК за дії та бездіяльність, спрямовані на зрив впровадження системи е-декларування.

 Нагадаємо, Юрій Дерев"янко увійшов до робочої групи антикорупційного комітету, яка має розібратися з тим, чому система електронного декларування не працює відповідно до закону. Раніше він неодноразово закликав членів НАЗК полагодити систему е-декларування, не чекаючи скандалів та звинувачень.

Е-декларування запрацювало 1 вересня. Протягом 60 днів подати декларації зобов'язані близько 50 тисяч високопосадовців. Чиновники мають заповнити документ про майно, доходи, витрати та фінансові зобов'язання за минулий рік. Громадські активісти заявляють про численні технічні проблеми під час заповнення форми е-декларації.
Поділитися новиною:
Поділитися