7 листопада, 16:43

Дерев’янко пропонує ввести мораторій на приватизацію до 2018 року

Народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев’янко вніс в парламент проект постанови № 5348 про мораторій на приватизацію державних та комунальних підприємств до 1 січня 2018 року та перевірку приватизації впродовж 2010 — 2016 років.

Документом передбачається на період до 1 січня 2018 року запровадити мораторій на приватизацію державних та комунальних підприємств, в тому числі на відчуження державних та комунальних акцій (часток, паїв) в статутних капіталах підприємств змішаної форми власності та спільних підприємств з іноземними інвестиціями.   

Депутат зазначає, що частка державної та комунальної власності у фондах підприємств, що діють на території України, постійно зменшується та вже становить менше 20%.

"Необдумана та поспішна приватизація підприємств державної та комунальної форми власності спричинила різкий занепад економіки України, стала причиною зниження рівня добробуту громадян, посилила безвідповідальність держави за економічну політику та продовжує нести за собою надзвичайно негативні соціально-економічні наслідки для населення України", — зазначає Дерев"янко в пояснювальній записці до проекту постанови.   

Він переконаний, що в умовах фінансової кризи та проведення на території України АТО продаж державних та комунальних підприємств є неефективним варіантом виходу із ситуації, що склалася в економіці, та може в подальшому ще більше знизити контроль держави над економічною політикою. 
Метою ухвалення документу є недопущення недопущення приватизації в умовах фінансово-економічної кризи державних та комунальних підприємств до 1 січня 2018 року. 

"Проект дозволить в умовах фінансово-економічної кризи зберегти контроль держави та територіальної громади над об"єктами права державної та комунальної власності, що стане умовою збереження стабільного доходу у відповідні бюджети, а також  недопущення вивільнення працівників в зазначених підприємствах незалежно від результатів фінансово-господарської діяльності, а також унеможливить продаж зазначених об"єктів за заниженою ціною", — зазначив Дерев"янко.   

Крім того, на переконання депутата, прийняття проекту забезпечить перевірку приватизації об"єктів групи Г (стратегічні підприємства, підприємств паливно-енергетичного комплексу, підприємства оборонно-промислового комплексу, науково-дослідні та проектно-конструкторські організації та установи) впродовж 2010 — 2016 років.

Нагадаємо, на початку 2016 року Фонд державного майна України анонсував масштабну хвилю приватизації 


Прес-служба партії "ВОЛЯ"
Поділитися новиною:
Поділитися