22 листопада, 16:37

У Львові відбулась акція «Похорон лісу» з вимогою припинити незаконні рубки (ФОТО)

У Львові відбулась масштабна акція «Похорон лісу», яку провели активісти та небайдужі громадяни з вимогою заборонити суцільні рубки лісу та продовжити мораторій на вивіз необробленої деревини за межі України.

Активісти пройшли із мертвим деревом у труні центром Львова – від пам’ятника Івану Франку до обласної ради. 

Представники партії «ВОЛЯ» долучились до цього заходу разом із громадським рухом «Стоп лісоцид».

Координатор партії «ВОЛЯ» у Львівській області, депутат Старосамбірської районної ради Василь Курій, який взяв участь у акції, розповів, що жінки лягали під лісовози, активісти переслідували машини із кругляком, писали заяви у поліцію, звернення в екоінспекцію, однак нічого не допомагає.

«На розгляд наших звернень державним органам треба три місяці, за цей час ділянки лісу рубаються до гола. Під виглядом санітарних рубок змітають гектари лісу. Ми зрозуміли: нас ніхто не чує. Тому своєю акцією вирішили попередити: якщо грабіж не припиниться, ми зустрінемося вже не у лісі, а підемо до обласної, Верховної Ради», - підкреслив він.

 Перед будівлею облради активісти спалили макет лісовоза, а труну занесли депутатам на сесію. 

«Також потрібні фахові навчання для наших силовиків. У сфері лісового господарства вони не обізнані, як мають діяти. Останні роки ми літали на дронах, щоб оглянути масштаби рубок. Виконували функції інспекторів й виїздили на виклики громади. Перевіряли спільно з правоохоронцями цілі ешелони лісу, що йшли на експорт. Стало очевидно, що вже не досить поодиноких перевірок і зойкання у соцмережі. Мусимо діяти, аби вимоги почули! Досить хоронити наш ліс!», - заявив активіст із Жидачівського району Тарас Матвіїв 

Зірвати акцію прийшли працівники лісових господарств. Вони не змогли пояснити, чому виступають за масові рубки. До обласної ради не підходили, стояли осторонь у сквері та вигукували «ганьба!» активістам.

За словами Василя Курія, активісти із прикрістю побачили, що на противагу їм лісівники організували власну акцію на підтримку вирубок. "Ми хочемо, щоб люди мали роботу, але при цьому працювали у законному руслі",- сказав Курій.

Представники громадськості надіслали колективне звернення Президенту, Генпрокурору, Прем’єру та обласним депутатам, в якому вимагають: 

1. Запровадження механізму дієвих громадських слухань у місцевих радах, без яких було б неможливо затвердити річний план вирубки, об‘єм заготівлі, місця вирубки тощо.
2. Повної заборони суцільних рубок (як санітарних так і головного користування) та повноцінного впровадження вибіркових рубок.
3. Продовження мораторію на вивіз будь-якої необробленої деревини з України. Пріоритет – український виробник, що виготовляє продукт з високою доданою вартістю, а не постачальники сировини. Це вимушене обмеження повинне діяти принаймні поки не зміняться принципи господарювання. 
4. Нових облич біля керма. Звільнення (притягнення до кримінальної відповідальності) керівників обидвох обласних лісогосподарських підприємств Львівщини та повний аудит діяльності підприємств.
5. Чесних конкурсів. Призначення керівників лісових господарств на основі відкритих конкурсів із залученням представників місцевої  громади.
6. Розподілу повноважень. Виведення з-під підпорядкування та впливу Державної агенції лісових ресурсів України лісової охорони та фахівця з лісопатології.
7. Впровадження кримінальної відповідальності за порушення правил господарювання: порушення ведення лісозаготівельних робіт, зміна фактичного об‘єму деревини, класифікації і сортності деревини; зміна меж і площі лісосіки; праця на лісосіці неспеціалізованих бригад;  порушення під час проведення аукціонів на біржах реалізації деревини.
8. Обізнаності силовиків. Фахові навчання для правоохоронних структур у сфері лісових правопорушень.
9. Прозорих торгів. Продаж лісу виключно через систему Prozorro.
10. Чітких звітів про нові засадження. Звіт з кошторисами закупленого молодняка й виконання робіт щодо засаджень та повідомлення координат розташування  площ засаджень. 
11. Відкритих даних. Повний публічний доступ до  квартально-видільної сітки та іншої лісогосподарської інформації.
12. Обмеження рубок у ділянках лісу, які: а) мають важливе рекреаційне чи суспільне  значення (навіть якщо не входять до природо-заповідного фонду), б) опинились на межі екологічного лиха через надмірні плани заготівель деревини у попередні роки.
13. Завершення розробки і оптимізація кадастрової карти лісових ресурсів України. 
14. Виведення з тіні. Встановлення жорстких строків та сприяння легалізації «сірих» лісопилорам області. Завдяки цьому буде легше простежити за вирубками та проконтролювати роботу господарств лісової галузі. 
Активісти наголошують, що якщо ці вимоги проігнорують і до лютого 2017 року не буде суттєвих позитивних зрушень у лісовому секторі області, вони розпочнуть акцію спротиву на місцях, включно із блокуванням роботи окремих лісгоспів. 

Прес-служба партії «ВОЛЯ»

Поділитися новиною:
Поділитися