5 грудня, 15:46

Депутати облради вимагають обгрунтувати проект-рішення щодо виділення 8 мільйонів гривень на розвиток Просвіти

На програму розвитку Просвіти на 2017-23 роки з обласного та місцевих бюджетів планується виділити 8 мільйонів гривень, на що саме спрямовуватимуть кошти – необрунтовано. Діяльність цієї організації є важливою, і її потрібно розвивати, однак має бути чітке обгрунтування на що витрачатиметься така сума, адже на це виділятимуться кошти платників податків.

Такого висновку дійшли члени комісії з питань гуманітарної політики під час останнього засідання 2 грудня.

На засідання комісії облдержадміністрацією був поданий проект рішення про прийняття «Регіональної цільової програми «Розвиток Просвіти на 2017-23 роки». На цю програму передбачається 5 млн 650 тис грн з обласного бюджету та співфінансування з місцевих бюджетів – сукупно 2,5 млн грн.

Чітку інформацію про те, на що йтимуть ці кошти членам комісії не надали. Також депутати не отримали звіту про використання коштів, виділених на попередню програму, на яку виділялось 3,5 млн грн, голова Просвіти Волковецький був відсутнім. Очевидно, що значна частина коштів йтиме на зарплати працівникам та утримання приміщення, однак інформації скільки людей працює в Просвіті та в якому стані приміщення теж невідомо. 

«Ми підтримуємо патріотичний розвиток населення, це важливо. Але має бути реальне обгрунтування виділення цих коштів, має бути інформація на які заходи вони передбачаються, як саме буде діяти програма. Крім того, до цього часу невідомо скільки осередків Просвіти діє в області і скільки туди молоді залучено. Якщо з місцевих бюджетів планується виділяти кошти на такі заходи, то кожна районна чи міська рада має почути перелік цих заходів, має знати як саме осередок діє, що він зробив за останній час, скільки туди залучено людей, і що планується. Ми виділяємо бюджетні кошти невідомо куди» - зазначила депутат облради від партії «ВОЛЯ» Марія Рудик.

Відомо, що в області є багато громадських організацій, які займаються розвитком культури, традицій, патріотизму, працюють з молоддю, але на них такі кошти не виділяються, в тому числі альтернативні організації які були створені коли і Просвіта – ПЛАСТ, Січ, Сокіл. Крім того, в області є багато інших проблемних питань, які потребують фінансування – неналежний стан соціальних об’єктів, інфраструктури, підтримка учасників АТО тощо.

В підсумку, на засіданні комісії члени надали пропозицію заслухати звіт голови Просвіти Волковецького, та надати чітке детальне пояснення на що витрачатимуться ці кошти. Голосуючи за виділення 8 мільйонів депутати повинні розуміти, на що йтимуть бюджетні кошти, кошти платників податків.

Поділитися новиною:
Поділитися