19 грудня, 17:10

Операції «націоналізація». Чому українці мають платити за борги Коломойського?

Те, про що так довго ходили чутки, сталося – банк, який коштує мінус 148 мільярдів гривень - #Приватбанк націоналізували.

Влада, боючись народного гніву, взяла на себе борги приватного банку. І з усіх телеканалів нас переконує, що нічого з банком не станеться, аби стримати паніку.

За боргами таких коломойських мають платити вони самі, а не весь український народ - заявляють у @ВОЛЯ.

Які можна зробити висновки?

1. Власники Привату нічого не віддають просто так. За цим, безумовно, стоїть домовленість «групи Приват» з «групою Порошенко». Чи відкриє Генпрокурор чи НАБУ підконтрольні Президенту, кримінальну справу проти колишніх власників Привату?

2. Службові особи Приватбанку вже давно вивели кошти вкладників через кредити/мийки тощо своїм структурам, від яких не очікували повернення грошей. Національний банк, Держфінмоніторинг, ДФС, СБУ не могли про це не знати. Нам скажуть, що не знали, але це неправда. Якщо керівництво Нацбанку та інші не знали про такі операції, то гріш їм ціна. Якщо знали і нічого не робили – це вже питання до НАБУ та Генеральної прокуратури. 

3. Потреба в докапіталізації націоналізованого Привату складає близько 148 млрд. гривень! Це близько 20% Державного бюджету. Головне питання: хто заплатить за докапіталізацію вже націоналізованого банку теж не секрет – всі платники податків, тобто державний бюджет.

Але в держави ж немає своїх грошей: вона може або додрукувати ці кошти, що призведе до страшної інфляції, або за це має заплатити український народ.

Всі гроші держави – це наші податки. Отже діру в півтори сотні мільярдів гривень знову витягне на собі простий українець, представник середнього класу.

Таким чином, держава за наші кошти «врятує» Приватбанк. 

Партія «ВОЛЯ» - за те, щоб держава не допускала шахрайств та крадіжок коштів вкладників банку з боку власників та менеджменту банку.

Добре, що люди не втратять своїх заощаджень в результаті націоналізації. Але втратять разом з ще ширшим колом людей можливість спрямувати 148 млрд грн на розвиток країни. 

Погано, що влада покриває та сама безпосередньо бере участь в цій ганебній афері, багатомільярдній крадіжці. При цьому, під виглядом піклування про кошти вкладників, влада ні слова не говорить про розлідування цієї оборудки. 

Але зараз голосами у ВРУ групи «Приват» («Відродження», «Укроп» та інші) Президент планує протягнути Бюджет-2017, яким вони і хочуть завершити дану аферу.

Всього цього цілком достатньо для того, щоб Валерія Гонтарева не тільки пішла у відставку, але й постала перед слідством. Саме за останні 2 роки вимивання грошей з Привату набуло вражаючих масштабів і перетворилося на 148 мільярдну діру, покриття якої витягне з держбюджету України гроші, які могли би бути спрямовані на дороги, лікарні, школи і інфраструктурні проекти. Це на додачу до тих 50 мільярдів, які передбачені проектом Держбюджету-2017, які отримають олігархи від держави у вигляді субсидій на комунальні послуги за завищеними тарифами. 

Держава не вивела з кризи жодного банку. І в ситуації з «Михайлівським», і в ситуації з «Приватом» вона просто вирішила покрити тіньові оборудки грошима платників податків. 

Драма націоналізації найбільшого банку країни полягає в тому, що суспільство не довіряє ні тій олігархічній групі, яка ним володіла. Ні тій олігархічній групі, яка його націоналізувала. 

Тому ми вимагаємо відставки Валерії Гонтаревої – і розслідування її діяльності на посаді голові Національного банку. 

Вимагаємо відкриття кримінальних справ щодо всіх осіб, винних у розкраданні коштів вкладників банків, які у подальшому націоналізуються.


Прес-служба партії "ВОЛЯ"
Поділитися новиною:
Поділитися