19 грудня, 18:33

Українці не повинні відповідати за борги Коломойського - законопроект нардепа від "ВОЛІ"

Народний депутат від партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев’янко зареєстрував в парламенті альтернативний до президентського законопроект № 5553-1 щодо гарантування державою вкладів фізичних осіб, яким пропонується арештувати активи акціонерів банку, що націоналізується, та повернути ці кошти в Державний бюджет.

Про це повідомила прес-служба нардепа.

«Влада, боючись гніву двадцяти мільйонів вкладників ПАТ КБ «Приват», переклала на державу борги приватного банку! І з усіх телеканалів нас переконують, що нічого з  «Приватбанком» не станеться, аби стримати паніку населення», - каже Дерев’янко.

«Але це є несправедливим, коли держава сама має відповідати за боргами приватних банків», -  вважає нардеп. 

Він підкреслив, що всі гроші держави – це гроші платників податків. «Отже «бюджетну діру» в півтори сотні мільярдів гривень знову витягне на собі простий українець, представник середнього класу», - обурився парламентар.

«Головна мета мого законопроекту полягає в тому, щоб всі кошти, які зараз заплатять платники податків, потім були відшкодовані Держбюджету за рахунок активів власників банку, які мають більше 10% акцій, кінцевими бенефіціарними власниками, які довели банк до такого стану і які можуть бути напряму причетні до таких розкрадань», - пояснив депутат.

Він пропонує арештовувати активи великих акціонерів банку, який націоналізується, а потім, у разі доведення ними вини, в судовому порядку повертати ці кошти в бюджет.

Згідно з законопроектом Дерев’янка, Кабміну у двотижневий строк необхідно: 

-  вжити заходів щодо накладення арешту на активи осіб, які були акціонерами, що мали істотну участь у банку, який перейшов у державну власність, або були кінцевими бенефіціарними власниками (контролерами) такого банку до його переходу в державну власність, та реалізації таких арештованих активів відповідно до законодавства; 

-  розробити та затвердити порядок відшкодування державному бюджету сум коштів, відшкодованих за вкладами фізичних осіб, розміщених у  банку, який перейшов у власність держави, за рахунок реалізації активів осіб, які були акціонерами, що мали істотну участь у банку, який перейшов у державну власність, або були кінцевими бенефіціарними власниками (контролерами) такого банку до його переходу в державну власність.

Нагадаємо, Кабінет міністрів і Рада нацбезпеки і оборони України підтримали націоналізацію Приватбанку. Він на 100% переходить в управління держави. 
Президент Петро Порошенко 19 грудня зареєстрував в парламенті законопроект №5553 "Про внесення зміни до Закону України "Про банки і банківську діяльність" 
щодо гарантування державою вкладів фізичних осіб".

Прес-служба партії "ВОЛЯ"
Поділитися новиною:
Поділитися