20 грудня, 16:23

«ВОЛЯ» вимагає арештувати активи колишніх акціонерів «Приватбанку», які можуть бути причетні до незаконного виведення коштів з банку

Партія «ВОЛЯ» закликає депутатів підтримати альтернативний до президентського законопроект 5553-1, згідно з яким активи акціонерів банків, що націоналізуються, мають бути арештовані.

Про це заявив народний депутат від партії «ВОЛЯ Юрій Дерев’янко на брифінгу у Верховній Раді 20 грудня.

«Учора у перший день націоналізації «Приватбанку» НБУ виділив 15 мільярдів гривень, аби не допустити паніки і продемонструвати, що банк працює в нормальному режимі. Це був перший транш», - зазначив нардеп.

«Влада прийняла рішення просто взяти кошти платників податків з державного бюджету, аби всі ті збитки і виведення коштів, які були здійснені, в тому числі власниками і менеджментом «Приватбанку», покрити і компенсувати. А це близько 20% державного бюджету або близько 3000 гривень з кожного українця: включно з новонародженими і пенсіонерами», - обурився Дерев’янко.

«Така націоналізація нагадує історію, коли дуже «ушлі» ділки вкрали гроші вкладників банку, звернулись до держави і запропонували безкоштовно взяти цей борг, цей банк на баланс держави. Так власне і сталося: уряд, націоналізувавши цей банк, взяв мільярдні борги, які тепер всі громадяни повинні покрити», - заявив представник «ВОЛІ в парламенті.

Дерев’янко підкреслив, що Партія «ВОЛЯ вважає, що абсолютно важливо і правильно захищати кожного вкладника і гроші, які українці вкладають в банки. 

«Але також важливо, щоб власники банків і менеджмент банків відповідали в тому разі, якщо ці кошти виведені з банку незаконно, якщо ці кошти вкрадені», - додав депутат.

Він повідомив, що партія «ВОЛЯ» розробила і зареєструвала законопроект 5553-1, який є альтернативним до Президентського законопроекту, яким передбачається, що під час націоналізації банку має бути накладено арешт на всі активи колишніх власників банку і початися процедура розслідування і перевірки всіх можливих оборудок, пов’язаних з тим, що кошти банку були виведені чи вкрадені.

«До того часу, поки не буде судових вироків, ці активи будуть арештовані. А в разі, якщо буде доведено, що кошти були вкрадені, ці активи мають бути продані, і державі мають бути проведені кошти», - пояснив депутат.

Він закликав депутатів підтримати законопроект 5553-1.

Дерев’янко також підкреслив, що партія «ВОЛЯ» вимагає відставки голови Нацбанку Валерії Гонтаревої, а також розслідування її діяльності на посаді голові Національного банку. 

«Пані Гонтарєва, яка здійснює банківський нагляд, яка спостерігала весь цей час, як гроші з «Приватбанку» виводяться, не зробила нічого. Також не зробили нічого правоохоронні органи, Генеральна прокуратура, Держфінмоніторинг, Державна фіскальна служба, Служба безпеки України та інші. Всі люди, які нічого не зробили, також повинні понести покарання», - вважає нардеп.

Також, за його словами, партія «ВОЛЯ» вимагає відкриття кримінальних справ щодо всіх осіб, винних у розкраданні коштів вкладників банків, які у подальшому націоналізуються.

Нагадаємо, Кабінет міністрів і Рада нацбезпеки і оборони України підтримали націоналізацію Приватбанку. Він на 100% переходить в управління держави. Президент Петро Порошенко 19 грудня зареєстрував в парламенті законопроект №5553 "Про внесення зміни до Закону України "Про банки і банківську діяльність" щодо гарантування державою вкладів фізичних осіб".


Прес-служба партії "ВОЛЯ"
Поділитися новиною:
Поділитися