22 грудня, 20:42

Дерев’янко та Парасюк хочуть тимчасово дозволити українцям користуватися авто з іноземною реєстрацією

Позафракційні народні депутати Юрій Дерев’янко (партія «ВОЛЯ») та Володимир Парасюк разом з іншими парламентарями зареєстрували законопроекту 5567, згідно з яким громадяни України тимчасово зможуть ввозити автомобілі з іноземною реєстрацією, сплачуючи за це в Державний бюджет 0,2 — 0,5% від митного платежу в місяць.

Про це вони повідомили на спільному з автомобілістами брифінгу в парламенті.

Законопроект передбачає запровадження з 1 січня 2017 умовного часткового звільнення від оподаткування митними платежами при тимчасовому ввезенні до 1 року транспортних засобів для особистого користування громадян України. Також він зазначив, що один громадянин зможе ввозити лише один автомобіль.

Дерев’янко зазначив, що таке тимчасове ввезення автомобілів буде застосовуватись до автомобілів, які мають 7 років і старші. У разі якщо після тимчасового ввезення громадянин України захоче розмитнити автомобіль, то всі сплачені в бюджет платежі в режимі тимчасового ввезення, будуть зараховані в суму, яка необхідна для розмитнення.

Депутат підкреслив, що у четвер під Верховною Радою зібралась велика кількість активістів та власників автомобілів на іноземній реєстрації, які вимагають врегулювати проблему, яка існує в цій сфері. Вони вимагають зробити так, аби гроші, які вони сьогодні платять, потрапляли в бюджет, а не корупціонерам, чи іноземним громадянам за наданий "сервіс». «Ми пропонуємо, щоб за кожен місяць перебування такого автомобіля громадянин України платив гроші в Державний бюджет України. Натомість сьогодні ці гроші отримують чиновники, корупціонери, митники, всі ті, хто фальшують довідки, або іноземні громадяни, які надають так званий сервіс для наших громадян", — підкреслив Дерев"янко.

Він пояснив, що законопроект 5567 покликаний вирішити це питання, щоб кожний громадянин України, який тимчасово хоче ввести імпортний автомобіль без розмитнення, із зобов’язанням вивезти цей автомобіль протягом року назад, міг це зробити легально.

Дерев’янко зазначив, що якщо вартість автомобіля буде складати 2000 євро, то витрати для людини, яка оформить на рік тимчасове ввезення становитиме приблизно 150 євро в перший рік. "Таким чином людина може користуватись автомобілем, їздити на ньому, а через певний період часу розмитнити його", — пояснив депутат. 

Також протягом 2 місяців з моменту набрання чинності закону буде передбачена можливість легалізувати всі ті автомобілі, які правдами чи неправдами опинились на території України. «Легалізувати не розмитнення, а саме тимчасове ввезення», - підкреслив Дерев’янко.

У свою чергу народний депутат Володимир Парасюк зазначив: «Ми нічого нового не придумуємо, ми врегульовуємо цей безлад, який був створений автомобільними монополістами, дилерами для того, щоб люди не мали доступу до європейського автомобільного ринку».

Політики зазначили, що цей документ став наслідком компромісу між автомобілістами і представниками влади та депутатами.

Спілкуючись з учасниками акції протесту, Юрій Дерев’янко повідомив їм, що голова комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна пообіцяла підписатися під цим законопроектом.

Він спрогнозував, що в перший сесійний тиждень 2017 року законопроект 5567 може бути внесений до порядку денного, для того щоб оперативно розглянути в комітеті, а в лютому ухвалити в цілому.

Активісти, які вийшли на мітинг під Верховної Ради закликали народних депутатів вирішити цю проблему та прийняти законопроект 5567.

Вони зазначили, що сьогодні на території України перебуває 1,5 мільйони автомобілів на іноземній реєстрації

Нагадаємо, сьогодні українці мають право тимчасово ввозити автомобіль з-за кордону тільки в режимі "транзит" на 5 або 10 діб. В цей же час іноземці можуть тимчасово ввозити автомобілі до 1 року.

Тому існує велика кількість схем, коли іноземці надають послуги по тимчасовому ввезенню автомобілів для українців, які коштують 150-200 євро. Ці гроші не потрапляють до Державного бюджету. Дерев’янко та Парасюк провели перший спільний з автомобілістами брифінг у Верховній Раді 15 листопада. Тоді активісти вимагали продовжити термін перебування автомобілів на іноземній реєстрації для громадян України від 5 днів до одного року, а також спрямувати кошти, які витрачаються власниками таких автомобілів у Державний бюджет, а не фірмам-посередникам.

18 листопада відбулось засідання робочої групи на базі комітету з податкової і митної політики, присвячене вирішенню цієї проблеми.

Прес-служба партії "ВОЛЯ"
Поділитися новиною:
Поділитися