23 грудня, 10:40

Прийняття бюджету стало "чорним днем" для місцевого самоврядування - "ВОЛЯ"

Лиш місцеві бюджети почали «ставати на ноги», як Уряд переклав фінансування значних статей фінансування закладів освіти та охорони здоров'я з державного на місцеві бюджети.

Про це заявив народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев"янко на брифінгу в парламенті 22 грудня.

У «ВОЛІ» переконані, що у місцевих бюджетах не вистачить коштів профінансувати ці витрати.

Тому  партія "ВОЛЯ" не голосувала проти всіх  бюджетних законів та самого Держбюджету, ухвалення якого відбулось в "найкращих традиціях" колишньої влади.

"Я, як депутат-мажоритарник, позафракційний депутат, на превеликий жаль, навіть не зміг отримати тексту проекту змін до другого читання Державного бюджету, так як в Верховній Раді було роздано максимум 10 примірників для керівників фракцій та депутатських груп", — обурився Дерев"янко.

"День, коли голосувався бюджет — це є чорний день для бюджетів органів місцевого самоврядування, для місцевих бюджетів. Насправді відбулась децентралізація повноважень і відповідальності та централізація фінансів: повноваження і обов"язки на місця передали, а гроші забрали", — заявив представник "ВОЛІ" в парламенті.

Він повідомив, що Уряд вирішив, що заклади освіти, медицини, ПТУ мають фінансуватися з місцевих бюджетів, а не з Держбюджету, як це завжди було.

"Ми категорично проти того, щоб професійна технічна освіта фінансувала за рахунок місцевих бюджетів, щоб скорочувалось державне замовлення, що сьогодні було протягнуто через формування Кабміном певних типів та видів професій", — заявив парламентар.

Він нагадав, що Конституцією гарантується кожному отримання середньої освіти безкоштовно.

Дерев"янко переконаний, що Уряд Гройсмана таким чином ставить собі в залежність всі місцеві бюджети, місцеві ради та місцевих голів, цинічно розповідаючи при цьому про децентралізацію. Депутат вважає, що це є ознакою підготовки до виборів і можливості подальшого адміністративного тиску на місцеве керівництво.

Також депутат повідомив, що Уряд ще 5% акцизу забрав з місцевих бюджетів в центральний і, начебто, ці кошти автоматично будуть перерозподіляти між місцевими бюджетами.

Дерев"янко повідомив, що на місцеві обмежені бюджети уряд переклав навіть пільги малозабезпеченим, коли це завжди було у сфері відповідальності держави.

"Всі пільги, які держава раніше гарантувала інвалідам, ветеранам, ветеранам війни, ветеранам праці, малозабезпеченим, дітям-сиротам, опікунам, особам, які усиновили дітей — всі ці пільги з Державного бюджету переносять на місцеві бюджети. Це означає, що ці люди стають приреченими на смерть, адже в місцевих бюджетах їм відповідають, що грошей

Також Дерев"янко повідомив, що влада продовжує посилювати тиск на підприємців. Зокрема, це стосується підприємців першої і другої групи, які відтепер будуть сплачувати за кожного працюючого удвічі вищий податок в зв'язку з маніпуляцією, пов'язаною з мінімальною зарплатою і мінімальним прожитковим мінімумом.

Також партія "ВОЛЯ" виступає проти  того нововведення, що з державного бюджету будуть платити зарплату лише вчителям, а техпрацівникам, бібліотекарям та іншим — не будуть.

"Ще одне ноу-хау від урядових реформаторів — відтепер Міністерство фінансів матиме доступ до персональних даних, у тому числі до банківської таємниці усіх громадян, які отримують субсидії, без рішення суду. Тепер усе ваше життя буде під прицілом", — обурився нардеп.

Дерев"янко повідомив, що партія "ВОЛЯ"  розцінює прийняття бюджету як вибудовування адміністративного впливу, адміністративної вертикалі, фінансової вертикалі для того, що тримати в покорі органи місцевого самоврядування.

Нагадаємо, у ніч на середу, 21 грудня, український парламент у другому читанні і в цілому ухвалив закон про держбюджет на 2017 рік. За нього проголосували 274 депутати Ради. Юрій Дерев"янко не підтримав цей бюджет.

Прес-служба партії «ВОЛЯ»

Поділитися новиною:
Поділитися