27 січня, 16:07

Як перетворити інтернат у престижну школу: досвід Лілії Свистович

Людині ВОЛІ та директору Винниківської санаторної школи-інтернату Лілії Свистович вдалось перетворити інтернат у престижну школу.

«У багатьох батьків в арсеналі виховних засобів є фраза: «Якщо будеш так себе поводити – віддам в інтернат. Отож: школа – інтернат – страхіття. Запрошую у нашу школу-інтернат. Ви відчуєте, що може бути інакше. Реформу освіти треба почати із ламання стереотипів", - говорить Свистович.

Вона розповіла, що коли 10 років тому я вперше переступила поріг цього закладу, побачила обдерті стіни, дірявий дах, прогнилі вікна, похмурі спальні та побитий посуд. Розпочала з навчання колективу. Тренінги, семінари організовували за підтримки меценатів зі Швейцарії. Але зміни в колективі відбулися після того, як за сприяння швейцарця Роберта Гоца вдалося прооперувати нашого учня. Саме тоді всі зрозуміли, що просто відчитати урок – замало, потрібно змінювати світ довкола себе. 

"Я наполегливо заохочувала до змін, і ті, кому це було не до вподоби, залишали наш корабель. Одного року зі школи пішло 11 педагогів", - зазналича людина ВОЛІ.
Сьогодні школа відремонтована, забезпечена комп’ютерами, мультимедійними дошками, проекторами, новими меблями.

Багато зроблено за гроші з державного бюджету. Іноді тут допомагає дух авантюризму. Гроші частенько виділяють під кінець року, коли освоїти їх практично неможливо. 

"Ось тут якраз і проявляю характер – люблю ризикувати. Пригадую, якось в середині грудня мені запропонували гроші на заміну вікон. Завгосп благав відмовитись від цих грошей. А я ризикнула – ми за тиждень знайшли підрядника і до нового року замінили вікна" - пригадує Лілія Свистович.

Багато років вона співпрацює з фондом Генрі Ноуена з Нідерландів та фондом ІССО. Вони  підтримують навчання педагогів, учнівське самоврядування, технічну базу. Інтернат працює з меценатами - у школі є спелеокімната, танцювальний і тренажерний зали, каплиця, стоматологічний кабінет, перукарня.

"Проводимо міжнародну освітянську конференцію. Збираються освітяни Голландії, Польщі, Словаччини, США та України, щоб обмінятися досвідом. Саме під час конференції наша школа потоваришувала зі школами Борислава, Тернополя, Краматорська, Костянтинівки, Канева», - розповідає Свистович.

Прес-служба партії "ВОЛЯ"

Поділитися новиною:
Поділитися