28 січня, 15:46

Юрій Дерев'янко на міжнародному Форумі у Польщі запропонував способи розмежування бізнесу і політики в Україні

Представники партії «ВОЛЯ» взяли участь в 10-ому міжнародному Форумі «Україна-Європа», який проходить 27-28 січня в місті Ряшів (також – Жешув, Польща).

Зокрема, народний депутат Юрій Дерев'янко виступив з доповіддю в тематичному блоці «Бізнес і політика. Як зробити їх прозорими?».

На переконання парламентаря, найпрозоріші відносини, які можуть бути побудовані між бізнесом і політикою називаються «тримаймося подалі одне від одного». 

«Проблема України полягає в тому, що тут бізнес не тільки не тримається подалі від політики, а навпаки – очолює і направляє її», - заявив він.

Депутат додав, що коли великий бізнес поєднується з владою – надто великою стає спокуса використати владу задля реалізації своїх бізнес-інтересів, збагачення за рахунок активів держави. На його переконання, складність України полягає у нерозрізненні владою державних і приватних інтересів.

«Конфлікт інтересів, особистісного та державного є одним із найвагоміших конфліктів української політичної влади, який відбивається на інвестиційній привабливості країни – і на її економіці та розвитку в цілому. Олігархічні монополії і похідна від них  корупція держапарату руйнують зміст і сенс ринкової конкуренції – а відтак, заважають розвитку країни», - зазначив Дерев'янко під час своєї доповіді. 

Він переконаний, що такий конфлікт можна подолати, однак для цього потрібна політична воля.

Депутат навів приклад Сінгапуру, який Лі Куан Ю успішно трансформував з традиційного азійського корупційного суспільства в одну з найбільш розвинутих країн світу. 

Великим досягненням на шляху боротьби з корупцією в Україні стало запровадження в 2016 році системи е-декларацій, здійснене за активної участі реформаторських політичних сил, антикорупційних громадських організацій та західних партнерів України. 

Дерев'янко також повідомив, що партія «ВОЛЯ» запропонувала дві законодавчі ініціативи, які спрямовані на подолання конфлікту цих інтересів:

1. Стратегія деолігархізації України.
2. Законопроект щодо обов’язкового відчуження істотної участі в юридичній особі суб’єктами, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції». 

«Очевидно, що першим завданням деолігархізації має стати очищення парламенту – і це, на наступному етапі, дозволить очистити і систему виконавчої влади", - заявив депутат українського парламенту. 

За словами Дерев'янка, «ВОЛЯ» пропонує здійснювати деолігархізацію наступним шляхом:

1. Дати чітке визначення поняттю олігарх та «пов’язана з олігархом особа». 
2. Встановити заборону олігархам та пов’язаним особам займати посади в органах державної влади. Для олігархів – довічно, поки він є олігархом. Для пов’язаних осіб – на термін від 5 до 10 років від моменту припинення роботи на олігарха. 
3. Зменшити вплив олігархів на парламент, суттєво змінивши правила виборів (заборонити партійну телерадіорекламу під час виборів й обмежити розміри виборчих фондів). 

Крім того, на думку парламентаря, Україні необхідний закон про лобізм, що змусить депутатів та топ-чиновників, які просувають інтереси тих чи інших компаній, відкрито декларувати це. 

«Побудова прозорих відносин бізнесу і політики можлива. Для цього потрібно зробити просту річ – рішуче розмежувати їх. І максимально мінімізувати точки дотику. Щоб не було спокус використовувати політику для бізнесу. А бізнес – для політики», - резюмував Юрій Дерев'янко. 

Довідка. Форум Європа - Україна - це один з ключових заходів, який проводить Інститут східноєвропейських досліджень - організатор Економічного форуму в Криниці. Головна тема Х Форуму - модернізація і розвиток потенціалу України, а також напрямок і темп проведення реформ в країні.

Дискусії X Форуму Європа - Україна, який проходить під девізом «Можливості, які не можна втратити», зосередяться на ключових питаннях економічного потенціалу України, її енергетичної безпеки, взаємин з іншими країнами, вплив культури та історичної пам'яті на відносини між народами, можливості розвитку регіонів, а також співпраці з партнерами з Польщі та інших європейських держав.

Прес-служба партії "ВОЛЯ"

Поділитися новиною:
Поділитися