9 лютого, 12:04

"На Яремчанщині немає криміногенної ситуації, а військові більше потрібні на сході України". Яремчанці проти введення гірсько-патрульної роти

Створення гірсько-патрульної роти та поява хлопців у військовій формі збурила яремчанців. Громадськість заявляє, що їх край не потребує додаткових збройних сил, вони більше потрібні на сході України, а їх присутність в курортній Яремчанщині лише зашкодить розвитку туризму.

Сьогодні міська влада за ініціативи Спілки учасників АТО провела зустріч представників громадськості, підприємців, депутатів, учасників АТО з начальником Західного територіального управління Національної гвардії генералом Володимиром Гордійчуком.

Генерал повідомив, що гірсько-патрульна рота слідкуватиме за порядком і забезпечуватиме безпеку у гірських територіях.

Громадськість збурило те, що створення такої структури з ними не обговорювалось, ні від яремчанської поліції, ні від міськради не було прохань та звернень створити таку службу на Яремчанщині. Таку вказівку ще в 2015 році дав тодішній заступник голови ОДА Сергій Басараб у листі т.в.о. командувача Нацгвардії.

"З громадою введення сюди військових ніхто не погоджував, нас не питали чи є така потреба, не вивчили чи в нас криміногенна ситуація, не пояснили чим буде ця рота займатись." - заявили жителі Яремчанщини.

Крім того, яремчанці обурені тим, що гірсько-патрульна рота має потужне технічне забезпечення - вертоліт, квадроцикли, машини, тощо, в той час як місцеві рятувальні служби погано оснащені, таку техніку особливо потребують і хлопці на сході.

"Ми самі станемо на захист нашого краю, у нас є поліція, МНС, лісова охорона, Спілка учасників АТО. Якщо держава хоче допомогти - нехай такий транспорт і технічне забезпечення дадуть нашим службам. Або може вашу техніку вартує віддати солдатам на передову? Може і ви самі там теж потрібніші?" - звернулась громада до генерала.

Особливо впровадженням такої роти обурені місцеві підприємці. Кажуть, військові в формі будуть лише тривожити туристів.

"Яремчанщина - це курортний край, люди приїжджають відпочити, і знову тут бачитимуть людей в формі, які навіюватимуть острах і погані спогади, це перешкоджатиме розвитку туризму" - заявили підприємці.

Генерал Гордійчук запевнив, що наразі військові прибули на відпочинок і навчання на базу "Динамо" в Яблуниці, і поки не виконуватимуть своїх обов'язків.

"Ми виконуєм вказівку держави. Якщо громада, депутатський корпус прийме рішення, що патрулювання вам не потрібне, доповісте про це, ми підем на Закарпаття чи ще кудись" - запевнив генерал.

Обговорюючи потребу у захисті Яремчанщини, громада підняла питання скорочення яремчанського відділу поліції.

"Чому ви знищили яремчанський відділ поліції, зробили якесь відділення з кількома людьми, і зараз створюється така служба з великим технічним забезпеченням?"

Заступник начальника ГУНП в Івано- Франківській області полковник поліції Андрій Прусак відповів, що такі зміни не в їх компетенції, такі рішення прийняті керівництвом держави та міністерством.

Депутат обласної ради від партії "ВОЛЯ" Андрій Марійчин зазначив, що така політика Президента спрямована на залякування людей, а не на розвиток держави. 

"Після Революції Гідності ми мали надію, шо Президент розвиватиме державу з європейськими цінностями. Зараз, він все робить для того щоб посіяти страх і розвивати силові органи. Кошти, які витрачають на цю бригаду краще спрямувати на реформування, навчання, удосконалення поліції, яка б захищала людей, боролась з порушниками. Зараз створюється серйозна фінансово забезпечена структура, для чого? Якби у нас в країні не було війни, то вам можливо були б і раді. Але ж там, на сході, хлопці гинуть, нема кому воювати, а тут створюється така служба!!" - зазначив Марійчин.

В ході зустрічі було погоджено, що поліція сама справляється у контролі за порядком, а на базі "Динамо" хлопці можуть здійснювати навчально-тренувальний процес. 

"Необхідно провести громадське слухання, якщо буде потреба, міська рада може звернутись за допомогою до військових, але не треба їх відправляти сюди наперед" - заявила громада.

Голова Спілки учасників і ветеранів АТО Яремчанщини Володимир Мандина зазначив, що такого збурення громади не було б, якби впродовж останній рік - два Нацполіція і Нацгвардія себе не дискредитували.

"Ці структури не виправдали себе, вони не мають довіри у населення. Погоджуюсь, що військові мають навчатись, однак це має бути правильно юридично оформлено. Ми хочемо, щоб був порядок, у нас курортне місце розвиток якого на 90% залежить від туриста. У нас має бути красиво, мирно, і тихо" - наголосив Мандина.

Секретар міської ради від партії "ВОЛЯ" Володимир Губарчук підсумував, що збройні сили мають співпрацювати та підтримувати народ, а не йти проти його волі.

"Я воював на сході в 2014-15 роках, нещодавно був там у хлопців і досі не можу прийти до себе, настільки все змінилось. Армія тримається лише на патріотичних настроях бійців. Хочу щоб поліція, Нацгвардія були з народом, щоб все сказане сьогодні ви донесли до керівництва, щоб вони зрозуміли що насправді відбувається - народ тримається "на тоненькій ниточці", і в будь-який момент може зірватись"- зазначив Губарчук.

Поділитися новиною:
Поділитися