9 лютого, 18:15

Парламент прийняв довгоочікуваний закон, який розблокує об’єднання громад - Галабала

Верховна Рада ухвалила законопроект №4772, який розблокує реформу децентралізації для низки громад.

Про це заявила депутат Івано-Франківської облради від партії «ВОЛЯ» Ольга Галабала на своїй сторінці в Facebook.

За її словами, ухвалення закону означає:
1. Зняті обмеження для об’єднання громад, куди входять населені пункти з різних районів чи міста обласного значення. Бурштинська ОТГ, Нетішинська ОТГ та більше кількох десятків інших громад тепер не мали б мати перепон для об’єднання;
2. Так-зване правило «олійної плями». 
«Одне чи кілька сіл тепер не зможуть блокувати об’єднання. Якщо зі складу ОТГ, що визначена у перспективному плані, центр і населені пункти, які разом формують більше половини населення ОТГ, що визначена перспективним планом», - зазначила Галабала. 

Вона навела приклад, що згідно перспективного плану є Іванківська ОТГ, з центром в с. Іванків + 5 сіл з загальним населенням 5000 людей. «То стати ОТГ можуть с. Іванків і 2 села, які мають разом населення більше як 2501 людина. Ті села, які зараз не об’єдналися можуть доєднуватися, коли приймуть таке рішення або наполягати на зміні Перспективного плану, щоб бути у складі іншої ОТГ», - пояснила депутат.

3. Села зможуть приєднуватися до існуючої ОТГ, дообираючи депутатів до ради ОТГ.

Нагадаємо, 9 лютого Верховна Рада розглянула децентралізаційні законопроекти. Зокрема за законопроект 4772 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад)” проголосував 241 народний депутат.

Прес-служба партії «ВОЛЯ»

Поділитися новиною:
Поділитися