14 лютого, 11:39

Громада Яблуниці вимагає відкликати гірсько-патрульну роту з території їх краю. ВІДЕО

Громада Яблуниці вимагає в керівництва держави та Нацгвардії відкликати з їх території гірсько-патрульну роту, яка за невідомо якими документами розміщує тут свою апаратуру.

Днями в селі Яблуниця відбувся схід селян, де більше 200 жителів вчергове виступили проти такої роти, та задекларували своє рішення на сесії сільської ради.

Останнім часом ЗМІ стали повідомляти про створення гірсько-патрульної роти на базі Нацгвардії, яка буде займатись контролем лісів та забезпеченням правопорядку туристів. Громаду Яремчанської міської ради поява хлопців в формі вкрай обурила.

«Вони висували різні версії перебування тут: для боротьби з незаконною вирубкою лісів, хоча Нацгвардія не має таких повноважень, а питання лісу треба вирішувати на державному рівні, для безпечного відпочинку туристів, була версія для охорони кордону, хоча Яремчанщина не межує з жодною країною» - зазначив депутат Яремчанської міської ради від партії «ВОЛЯ» Петро Куртяк.

Ще в четвер на громадських слуханнях в Яремчі, генерал Володимир Гордійчук заявив, що гірсько-патрульна рота створена за листом тодішнього заступника голови ОДА Сергія Басараба дворічної давності. Він також запевнив, що нацгравдійці ніяку діяльність тут не проводитимуть, лише тренуватимуться на відомчій базі «Динамо» в Яблуниці і відпочиватимуть. Однак, на наступний же день в селі Микуличин вони почали встановлювати апаратуру на телевишці. Місцеві згуртувались і не дали її встановити.

Депутат обласної ради від партії «ВОЛЯ» Андрій Марійчин запропонував провести громадські зібрання з жителями Яблуниці, і щоб нацгвардійці прийшли на них з документами які пояснюють причину їх знаходження, на основі чого вони розмістились на базі «Динамо», які перед ними стоять задачі. Вони прибули без жодних документів.

«Окрім того, генерал Гордійчук зазначав, що ця рота фінансується згідно з європейським проектом румунською стороною. Ми просили показати відповідні нам документи, бо я особисто не розумію, яким чином Румуни фінансують Нацгвардію. Вони також не пояснили на основі яких документів вони розмістились на базі «Динамо». Це викликало в людей ще більшу недовіру і збурення» - зазначив Марійчин.

«В той час як йде конфлікт на сході України, в нашому краю знаходяться озброєні сили. Цю роту ще й забезпечують неймовірною технікою – квадроцикли, джипи, а на сході хлопці їздять на волонтерських машинах . Люди приїжджають до нас щоб відпочити і з Києва, і з Львова,і з Донецька, всі нормально спілкуються і немає ніяких конфліктів. Влада досі не зрозуміла, що спочатку треба радитися з народом, якби вони з нами говорили, то було б інакше» – відзначає житель Татарова Ігор.

У Яблуниці всі жителі зайняли чітку позицію проти розміщення гірсько-патрульної роти. Щоб засвідчити це документально, було скликано позачергову сесію Яблуницької сільської ради, де за це проголосували депутати.

«Як учасник АТО можу зробити один висновок: у нас в країні щось пробують реформувати, але в результаті все робиться так, як сказав начальник зверху. Ми закликаємо нацгвардійців донести до свого керівництва думку громади. Ситуація у нас дуже складна і люди з цим миритися не будуть» - підсумував секретар Яремчанської міської ради від партії «ВОЛЯ» Володимир Губарчук.

Поділитися новиною:
Поділитися