15 лютого, 14:57

Мера Вишгорода Момота знову намагаються арештувати – Дерев’янко

Прокуратура Київської області подала до Печерського районного суду міста Києва клопотання, щоб повторно арештувати та відсторонити від посади мера Вишгорода Олексія Момота.

Про це заявив народний депутат від партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев’янко під час відкритих громадських слухань та обговорення письмового звіту Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

Дерев’янко нагадав, що по справі Момота заявник дав свідчення про те, що прокурори і співробітники СБУ сфальшували цю справу та брали хабарі.

«Ми маємо порушену кримінальну справу НАБУ і ми хочемо знати, в який спосіб вона зараз розслідується», - заявив нардеп.

«По одній із гучних справ – справі мера Вишгорода Момота (якого сьогодні, до речі, хочуть другий раз арештувати і відсторонити від посади мера), ми отримали від заявника Семенчука (Рапоти) заяву-лист про злочин, який був вчинений ним разом зі співробітниками прокуратури і СБУ, які начебто робили певні неправомірні дії», - повідомив парламентар.

Він нагадав, що НАБУ відкрило кримінальне провадження з цього приводу 12 жовтня 2016 року. «І дуже дивно, що після цього прокурора Київської області зняли і відправили на підвищення в прокуратуру Донецької області. Всі фігуранти в цій заяві стали керівниками цієї справи знову і активно зараз хочуть другий раз його арештувати», - обурився Дерев’янко.
Він нагадав, що Олексій Момот був звільнений з-під арешту та відновлений на роботі. Протягом 10 місяців ніяких процесуальних дій не відбувалось.

«Чи була у вас можливість по тій справі застосувати режим захисту свідка, враховуючи те, що ці покази були проти дуже високопосадових осіб прокуратури Київської області і СБУ? І чи ця справа якимось чином вами розслідується?», - запитав Дерев’янко в керівників НАБУ і САП.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький зазначив, що справа Момота  - це було перше провадження, яке в публічну сферу винесло питання підзвітності. 

«Ми прийняли законне рішення. Я написав звернення до Верховного та Вищого спеціалізованого суду, які також підтримали нашу позицію. Після того, чотири провідних юридичних ВНЗ (Київ, Львів, Одеса і Харків) підтримали нашу позицію», - зазначив керівник САП. Він також додав, що не може коментувати стан слідства по цій справі.
Директор НАБУ Артем Ситник  зауважив, що є справа і НАБУ її розслідує. «Я не буду зараз озвучувати, що вже зроблено і робиться», - сказав він.

«На жаль у нас є інформація, що по одній із таких справ, де була наша компетенція, але інший правоохоронний орган розслідував, ми не виключаємо того, що буде обвинувальний вирок», - зауважив також Ситник.
14 лютого 2017 року Момота викликали до обласної прокуратури і ознайомили  з клопотаннями, які вже 15 лютого розпочав розглядати Печерський суд. Прокурори повторно подають на відсторонення від посади мера Вишгорода та цілодобовий домашній арешт.

«Здавалося б, все це вже було, все це вже скасував апеляційний суд і визнав підозру необґрунтованою... Що ж змінилося у справі?! Абсолютно нічого, просто замінили прізвище Семенчук Дмитро (всі ж пам'ятають, як тоді невдобно з ним вийшло) на прізвище Рапота Костянтин. Це справжнє ім'я заявителя, який виявився махровим аферистом і наразі сидить у харьківській в'язниці», - обурився Момот. Він додав, що з юридичної точки зору це – повний абсурд.

Момот повідомив також, що тиждень тому заступник Генпрокурора виніс постанову про те, що обласна прокуратура не ефективно розслідує справу і забрав її звідти, передавши для завершення слідства в прокуратуру міста Києва. Проте, прибуло воно там аж два дні. Після того сам генеральний прокурор скасував постанову свого заступника і повернув справу назад до прокуратури області.

Нагадаємо, резонансна справа проти мера Вишгорода Олексія Момота була сфальсифікована з метою відсторонити з посади молодого реформатора, який почав руйнувати корупційні схеми у місті.
Зокрема, стало відомо, що головний свідок у справі мера Вишгорода Костянтин Рапота діяв за підробними документами на ім"я Дмитра Семенчука та за вказівки працівників СБУ.

Олексія Момота затримали за підозрою в отриманні неправомірної вигоди (за різними даними від 200 тисяч євро до 1 мільйона євро).

17 квітня суд ухвалив рішення залишити Момота під вартою на 2 місяці або внести суму застави у розмірі 5 мільйонів гривень. Депутати, партія "ВОЛЯ" і громада Вишгорода заявили, що  затримання мера Момота замовною сфальшованою справою з метою усунути його з посади. Після внесення застави Момот вийшов на волю з Лук"янівського СІЗО. Пізніше суд скасував всі запобіжні заходи, в тому числі у вигляді тримання під вартою.


Прес-служба партії "ВОЛЯ"


Поділитися новиною:
Поділитися