17 лютого, 18:13

Суд відмовив у домашньому арешті меру Вишгорода Момоту

Печерський районний суд міста Києва частково задовольнив клопотання прокуратури у справі мера Вишгорода Олексія Момота, заборонивши меру відлучатися з Вишгорода без дозволу слідчого або судді.

Про це повідомила прес-служба партії «ВОЛЯ».

Суд вирішив відмовити в обранні запобіжного заходу Олексію Момоту у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Також суд постановив застосувати до Момота запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання та покласти на міського голову наступні обов’язки:
1. Прибувати до слідчих прокуратури Київської області.
2. Повідомляти слідчого прокурора чи суд про зміну свого проживання або місця роботи.
3. Утримуватись від спілкування з особами, які брали участь у якості понятих під час проведення слідчих процесуальних дій, а також зі свідками та іншими підозрюваними  у кримінальному провадженні.
4. Відлучатися з міста Вишгород без дозволу слідчого прокурора або судді.

Термін виконання цих обов’язків визначено до 14 квітня 2017 року. Ухвала оскарженню не підлягає. Повний текст ухвали буде проголошений 24.02.2017 року об 11.30.

Прокуратура просила суд застосувати до Момота запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Мер Вишгорода Момот розцінив появи нової підозри проти нього як  повний абсурд.
«Це повний абсурд. На тих самий умовах і підставах подаються матеріали. Суд вищої інстанції це скасовує, а Печерський суд знову доводить, що він Печерський», - заявив міський голова.

Адвокат мера Вишгорода Олександр Байдик під час виступу в суді зазначив, що заявник у справі Момота перебував у розшуку за частиною 4 статті 190.

«Він приїздить до Києва та хоче влаштуватись на роботу. Підробляє паспорт на ім’я Семенчук (це залегендована особа СБУ). За наказом, який ми вважаємо недостовірним і підробленим, він влаштувався 01.04.2016 року. Натомість сторона захисту отримала документи від податкової, де зазначається, що він офіційно вийшов на роботу 9.04.2017 року. В цей день у нього вже нібито вимагають 8 млн 637 тис гривень», - обурився адвокат.

Байдик додав, що заявник не повідомив про це навіть керівництву підприємства. 

«Він йде в СБУ з підробленим паспортом на особу, яка залегендована СБУ. СБУ бачить, який розмір неправомірної вигоди та звертається до прокуратури Київської області. Прокуратура не бачить, що це не їхня підслідність, реєструє це кримінальне провадження. Затримує 2 осіб в місті Києві», - розповів захисник про хід подій.

Він додав, що Момот знаходився на своєму робочому місці, і коли його затримали працівники СБУ, навіть не зрозумів, що відбувається.

Байдик підкреслив, що меру Момоту скасували всі запобіжні заходи.
«В цей період Момот виїхав закордон декілька разів, не переховується, на всі виклики з’являється», - підкреслив адвокат.
Він додав, що в лютому 2017 року з’являється нова підозра, яка не відрізняється від тієї підозри, яка була.

Байдик переконаний, що немає ніяких підстав обирати запобіжний захист меру Вишгорода.

Нагадаємо, резонансна справа проти мера Вишгорода Олексія Момота була сфальсифікована з метою відсторонити з посади молодого реформатора, який почав руйнувати корупційні схеми у місті.

Зокрема, стало відомо, що головний свідок у справі мера Вишгорода Костянтин Рапота діяв за підробними документами на ім"я Дмитра Семенчука та за вказівки працівників СБУ.Олексія Момота затримали за підозрою в отриманні неправомірної вигоди (за різними даними від 200 тисяч євро до 1 мільйона євро).

17 квітня суд ухвалив рішення залишити Момота під вартою на 2 місяці або внести суму застави у розмірі 5 мільйонів гривень. Депутати, партія "ВОЛЯ" і громада Вишгорода заявили, що  затримання мера Момота замовною сфальшованою справою з метою усунути його з посади. Після внесення застави Момот вийшов на волю з Лук"янівського СІЗО. Пізніше суд скасував всі запобіжні заходи, в тому числі у вигляді тримання під вартою.


Прес-служба партії "ВОЛЯ"

Поділитися новиною:
Поділитися