20 лютого, 16:22

Дерев’янко розповів громаді Отинії про процедуру та особливості об’єднання територіальної громади


Народний депутат від партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев’янко розповів громаді Отинії та ближніх сіл про реформу децентралізації, потенційну Отинійську ОТГ , процедуру та особливості об’єднання.

Під час сходу селян, що відбувся вчора в селищі Отинія Коломийського району, представники громади висловили обурення, що вони не мають інформації про реформу децентралізації та не знають що від неї чекати.

«Чому не було ніяких громадських слухань щодо об’єднання громади. Вже межі нашої територіальної громади окреслені, але ми про це нічого не знаєм. До громади не донесли, які ризики можуть бути, які села мають входити, може ці села не хочуть в цю громаду, може хочуть до іншої» - обурились мешканці.

Дерев’янко поінформував присутніх, що об’єднання відбувається відповідно до Перспективного плану, який затверджений Кабміном. Якщо громада об’єднається в форматі, затвердженому в Перспективному плані, вона отримує статус як місто обласного значення. До потенційної Отинійської ОТГ має входити 19 сіл з загальною чисельністю населення близько 21000 мешканців, згідно з розрахунками ця громада буде спроможною.

«Були проведені розрахунки спроможності громади і створений так званий паспорт: визначено кількість дітей, закладів соціальної інфраструктури, який буде бюджет розвитку, які базові дотації громаді повинна забезпечити держава, які будуть надходження. В результаті цих розрахунків, потенційна Отинійська ОТГ визначена як спроможна, власних надходжень є більше ніж видатків. Якщо всі населені пункти, що мають увійти до ОТГ захочуть створити таку громаду з центром в Отинії, значить у вас тут буде свій міні-район який до Коломиї фактично ніякого відношення мати не буде. Головне – для цього має бути воля всіх мешканців» - зазначив Дерев’янко.


Нардеп зауважив, що за 2-3 роки це об’єднання вже буде примусовим. Ті громади, які зараз добровільно об’єднуються мають більше доступу до додаткових фінансів.

Громада висловила бажання провести громадські слухання, де мешканці сіл зможуть висловити свою позицію.
«Згідно з законом ця процедура передбачена. Перший крок – це сесія селищної ради, яка буде центром громади, там приймається рішення щодо запрошення інших населених пунктів у потенційну ОТГ. Потім розсилається запрошення іншим громадам, вони проводять публічне обговорення в своєму селі і на сесіях сільрад приймають рішення і делегують представника в робочу групу, яка опрацьовує питання, які виникають щодо об’єднання, інформує громаду. Потім відбувається ще кілька сесій, якщо громаді все зрозуміло то вони приймають рішення чи готові об’єднатись» - пояснив народний депутат.

Крім того, Дерев’янко повідомив, що минулого тижня був прийнятий закон, згідно з яким, якщо більше 50% населення потенційної громади приймають рішення, що вони хочуть об’єднатись, а решта ще не готові прийняти рішення, то ця громада може об’єднатись в такому складі і бути спроможною. Ті населені пункти які ще не визначились можуть пізніше до неї приєднатись. 

Окрім того, під час зборів, представники громади поцікавились можливістю об’єднання з населеними пунктами іншого району, оскільки мають зв’язки з селами Старі і Нові Кривотули Тисменицького району, звідти діти ходять в дитсадок в Отинії.

«Зараз у Верховній Раді є законопроект, співавтором якого є я, згідно з яким є можливість об’єднання  населених пунктів з різних районів. Дуже важливо, щоб народні депутати  підтримали цей законопроект, бо для його прийняття не вистачає кілька голосів» - наголосив Дерев’янко.

Народний депутат наголосив, що основне у об’єднанні –принцип добровільності, і якщо громади висловлять бажання створити об’єднану громаду, команда партії «ВОЛЯ» готова надавати консультації і допомогу у цьому процесі.

Поділитися новиною:
Поділитися