21 лютого, 13:25

"ВОЛЯ" на робочій групі в МінАПК запропонувала план впровадження прозорого ринку деревини

Член Ради партії «ВОЛЯ», депутат Івано-Франківської облради Ольга Галабала, депутат Старосамбірської райради Василь Курій та Косівській активіст Андрій Ониськів взяли участь у засіданні підгруп, присвячених інституційній реформі лісової галузі та ринку деревини в Міністерстві аграрної політики.

Про це повідомила прес-служба партії «ВОЛЯ».

Учасники засідання повідомили, що команда «ВОЛІ» наразі працює над тим, щоб впровадити:

1. Продаж деревини та визначення підрядника на розробку лісосіки через систему ProZorro. 
2. Запровадити прямі контракти для підприємців, що здійснюють глибоку переробку деревини, тобто виготовляють готову продукцію, мають власні виробничі потужності, офіційно оформлених працівників. 
3. Забезпечити контроль і вплив місцевих громад. 
4. Забезпечити прозорість в лісовій галузі, створивши інтерактивну карту вирубок.
5. Сформувати лісову стратегію.
6. Врегулювати роботу комунальних лісгоспів.

«Без платформи  Prozorro ми не зможемо створити прозорий ринок деревини. Це просто неможливо на діючих біржах», - заявила Галабала.

Вона повідомила, що під час засідання робочої групи по лісовій реформі в МінАПК учасники лише окреслили питання, які потребують відповіді.

На думку Галабали, без відповіді на ці запитання реформа лісової галузі неможлива: Кому має належати ліс? Як управляти лісами: через механізми державного-приватного партнерства чи через лісову корпорацію, що управляється централізовано державою? Яка мета запуску ринку деревини: продаж сировини чи стимулювання глибокої переробки?

«Але поки обговорюються системні реформи, вирішувати проблеми потрібно зараз. Україна єдина країна в світі, де рубають вдвічі менше, ніж експортують. Це реальний розмір тіньового експорту», - заявила вона.

Координатор Львівської обласної організації партії «ВОЛЯ» Василь Курій заявив, що під час того, як робоча група вивчає внесення змін до законодавства, ліс продовжують незаконно рубати.

«Поки ми розмовляємо, ведемо цей діалог, ліс рубається  в незаконний спосіб, з грубими порушеннями. В цей момент знищуються зелені насадження в Карпатах, знищується наша екологія і наше майбутнє. І це є найстарше, що потрібно зупиняти сьогодні», - заявив Курій.

Він закликав Мінагрополітики, Держлісагентство та правоохоронців почати працювати і дотримуватися законодавства, яке вже є.

«Вже і терміново потрібно налагодити систему видачі лісорубних квитків, систему торгів Prozorro, діяльність в лісі, природоохоронну діяльність», - вважає активіст.

Косівський активіст Андрій Ониськів вважає, що учасники робочих груп «маленькими кроками» почали рухатись в бік правильного формування лісового господарства.

«Україна як держава має виробити і затвердити національну політку і стратегію лісового господарства. Потрібно розробити рух по кожному регіону безпосередньо», - вважає Ониськів.

Нагадаємо, активісти партії «ВОЛЯ» намагаються зупинити масову незаконну вирубку Карпатських лісів. Зокрема, завдяки ініціативі депутатів  «ВОЛІ» багато місцевих рад прийняли рішення про  недопущення скасування мораторію на вивіз кругляка.

Прес-служба партії «ВОЛЯ»

Поділитися новиною:
Поділитися