22 лютого, 18:16

Ольга Галабала назвала основні причини бідності сіл, де видобувається нафта і газ

Головними причинами бідності населених пунктів, на території яких видобуваються нафта або газ, є несплата компаніями за користування землями та їхнє небажання брати участь в розвитку інфраструктури сіл та селищ.

Про це заявила член Ради партії «ВОЛЯ», депутат Івано-Франківської облради Ольга Галабала на конференції «EITI в Україні: як ефективно управляти ресурсами» 22 лютого.

Вона зауважила, що боротьба за прозорість видобування на місцях є набагато запекліша, ніж на центральному рівні.

Галабала повідомила, що 3 місяці їй довелось працювати на посаді заступника голови Івано-Франківської обласної ради та курувати питання надрокористування, лісів та екології.


«Наші ініціативи, які були зроблені в напрямку прозорості видобування і лісокористування, призвели до того, що депутатський корпус буз з цим не згоден, і я втратила цю посаду. Але багато чого вдалось зробити в напрямку прозорості», - зазначила депутат від «ВОЛІ».

Галабала повідомила, що людям «ВОЛІ» за короткий період часу вдалось: 

1.  Сформували єдину базу всіх надрокористувачів області, яка містить інформацію про засновників і бенефіциарних власників компаній, термін дії дозволів та місця видобутку.
2.  Отримати від ДФС області дані по кожному району Івано-Франківської області про податки, які сплачують надрокористувачі.
3.   Переконатись, що дані ДФС не співпадають з реальними даними та провести звірку з сільськими радами, де працюють надрокористувачі.
4.  Провести зустрічі із сільськими головами у всіх районах, де видобуваються нафта чи газ.
«Вони повністю блокують процес надання нових спецдозволів. Вони не задоволені, що села не отримують жодної копійки від надрокористувачів, які працюють», - повідомила Галабала.

Вона навела в якості яскравого прикладу село Спас Рожнятівського району Івано-Франківської області, де є 52 свердловини і працює компанія «Укрнафта».

«Бюджет села на рік - 300 тисяч гривень, чого бракує навіть на заробітні плати, дороги зруйновані, люди з села виїжджають, школа потребує ремонту, в криницях замість води – нафтуся», - заявила обласний депутат.

«Така ситуація у всіх селах, де видобувається нафтовий і газовий видобуток в Івано-Франківській області», - зазначила Галабала.

Вона вважає, що українці, які живуть на території з природними багатствами, повинні жити заможно і якісно.

На переконання депутата від партії «ВОЛЯ», «нафтові» та «газові» села залишаються бідними в основному через: 

1. Проблеми з платою за землю або її відсутність.
2. Неучасть компаній в розвитку і утриманні інфраструктури населеного пункту.
3. Несплату ПДФО за місцем здійснення діяльності 
4. Відсутність компенсації за завдані екологічні збитки.
5.  Відсутність прозорості в видобувній галузі. Як даних про сплату податків, так і даних щодо того, скільки насправді видобувається газу і нафти з кожної сверловини і кожною компанією.

Галабала підкреслила, що запорукою соціального діалогу між місцевими органами влади і компаніями є прозорість і публічність.

Прес-служба партії "ВОЛЯ"

Поділитися новиною:
Поділитися