27 лютого, 12:50

«Воля або смерть!». У Надвірній презентували фільм про Революцію Гідності американського режисера

До третьої річниці розстрілів на Майдані волівці у Надвірній, в кінотеатрі 63 презентували авторський фільм американського кінорежисера «Воля або смерть!».

Фільм знятий американцем українського походження Деміаном Колодієм. Коли в Україні розпочалися масові протести, автор вирішує поїхати у країну, звідки емігрували його бабуся та дідусь. Як розповів організатор кінопоказу, активіст партії «ВОЛЯ» Вадим Нечвідов у Києві його вже переглянули дуже багато людей. 

«Деміан був в Україні ще під час Помаранчевої революції, потім він почув про події на Майдані, не витримав, і приїхав якраз в ті дні, коли відбувалось страшне кровопролиття. Вирішив зняти фільм очима американця, та почав його презентувати в Україні. У Києві його переглянули сотники, люди які брали активну участь у Революції Гідності. Я буквально впросив Деміана, щоб презентувати цей фільм у Надвірній» - відзначає активіст.

За визначенням автора Деміана Колодія, Майдан Незалежності нагадував Запорізьку Січ - середньовічну українську фортецю і перетворилася на місто в місті із палатками і барикадами для охорони мирних протестувальників. Документаліст робить чіткий висновок - тодішня українська влада взяла контроль на нівелювання основних громадянських свобод і за побиттями та викраденнями активістів помітна рука Москви. У фільмі відображено вікопомні події через голос мирних протестувальників, які прагнули тільки одного —жити у вільній країні із європейським цінностями, чітко видно як поступово мирний протест через злочинні дії влади перейшов у справжнє озброєне протистояння.

Болем взиває фільм відтворюючи найстрашніші події 18-21 лютого, коли влада оголосивши антитерористичну операцію кинула всі наявні сили і військову спецтехніку для буквальної зачистки і вбивства мирних протестувальників. Живий вогняний вал тих днів був не тільки щитом від «Беркуту», а й став певною наскрізною ідеєю, що єднала українців в єдину велику і вільну країну. Та людські життя, янголи Небесної Сотні стали занадто дорогою ціною для нації. Та росіяни на цьому не спинилася і розпочали диверсійну війну на сході України і в Криму .

Керівник фракції «ВОЛЯ» в Надвірнянській районній раді Тетяна Пришляк відзначає, що в такий спосіб, організатори хотіли ще раз нагадати про події трирічної давності, які досі з болем згадують всі українці.

«Ані час, ані жодні події навколо не дають загоїти рану, що з'явилась в серці  через трагічні події тих днів. Кровоточить вона й від того, що не маємо ще тієї України, за яку загинула Небесна Сотня. Війна, окупація, анексія, корупція, стара система змінила обличчя, але не поміняла суті. Впевнено можна сказати, що Революція Гідності не завершена, вона триває. Тепер за Гідність нації повинні боротися ми. Кожен на своєму місці, в межах своєї діяльності, сили, умінь, досвіду. Цей фільм наче по живому нагадує, яку страшну високу ціну ми заплатили за свою свободу. Не маємо права складати зброю, опускати руки і бути пасивним, байдужим. Тому й організували цей кінопоказ. А фільм саме цей обрали, тому що показує Революцію Гідності і подвиг героїв очима іноземця. Картина не виходила в широкий прокат, а вартує того, щоб його переглянули усі"- каже Тетяна Пришляк.

Депутат наголошує, що показ цього фільму з метою національно-патріотичного виховання планується також провести для старшокласників з Надвірнянського району.

Поділитися новиною:
Поділитися