1 березня, 12:02

Галабала розповіла про роботу над реформуванням лісової галузі у МінАПК. ВІДЕО

У Міністерстві агропромислового комплексу робоча група з реформування лісової галузі напрацьовує нове бачення лісового господарства: вирішує проблему глибокої переробки деревини, дрібного відпуску деревини для потреб населення, переходу до вибіркових рубок і т.д.

Про це повідомила член цієї робочої групи, очільниця фракції «ВОЛЯ» в облраді Ольга Галабала у програмі «Політична студія» на ОТБ Галичина.

Очільниця фракції «ВОЛЯ» в робочій групі працює над  реформуванням комунальних лісів (агролісгоспів, військових лісгоспів) та намагається знайти шляхи, щоб наділити органи місцевого самоврядування контрольними функціями над лісами. Поки що, за словами Галабали, у членів робочої групи немає чіткого бачення як реформувати лісову галузь.

«У всіх членів робочої групи є розуміння проблеми мораторію, потреби забезпечити сировиною підприємців, які здійснюють глибоку переробку. Однак, системної реформи поки ніхто не бачить» - зазначила Галабала.

Депутат наголосила, що в Івано-Франківській області зараз склалась абсурдна ситуація: підприємці, які виготовляють будиночки, дитячі гойдалки, не мають доступу до деревини, і змушені відмовляти замовникам. 

«І це тому, що у нас ніби-то вся деревина йде на аукціон, хоча, насправді лише дві третини, інша третина класифікується як дрова. Під виглядом цих дров насправді вивозять ліс-кругляк. На цих аукціонах деревину купляють фізичні особи-підприємці, які не мають ні потужностей, ні працівників, а просто розпилюють деревину і перепродують її».

Тому, за словами Галабали, зараз в міністерстві АПК розробляють механізм укладання прямих контрактів з  підприємцями, щоб люди, які хочуть тут займатися глибокою переробкою гарантовано отримували деревину. 

«Зараз, підприємець який працює в Рожнятові за 1 кубометр готової продукції платить податку на додану вартість більше ніж він витратив на закупівлю деревину. Це абсурдно» - зазначає Галабала.

Крім того робоча група вирішує питання дрібного відпуску деревини для потреб населення, оскільки у високогірних населених пунктах важко легально купити дрова або деревину, через це, за словами депутата, стимулюється незаконна вирубка.

Важлива увага під час дискусій в робочій групі приділяється питанню «кому має належати ліс?». Зараз він належить державі, землями розпоряджаються адміністрації, а деревина належить постійному лісокористувачу-лісгоспу.

«Сьогодні Держлісагенство і погоджує рубки, і управляє, і контролює їх, і штрафує. В цьому питанні в нас виникає юридичний конфлікт, щоби знайти на нього відповідь ми будемо говорити і з працівниками лісового господарства, експертами, представниками громади, екологами» - каже Галабала.

Обговорюють і можливість передачі лісів у власність громад. На сьогодні є як позитивні , так і негативні приклади поводження громад з лісами.

«Одні оберігають його як велику цінність, інші – нещадно вирубують, такі випадки відомі на Косівщині» - акцентує депутат.

Ольга Галабала нагадала, що нещодавно Старосамбірська районна рада своїм рішенням заборонила суцільні рубки: можна рубати тільки вибірково або ощадливо до природи.

«Нам треба переходити на зовсім іншу систему лісового господарства – наближене до природи лісництво. Для цього нам потрібно будувати лісові дороги, мати сучасну техніку, засаджувати Карпати різновіковим змішаним лісом. Тоді ми будемо мати і економічний ефект, і зможемо зберегти природу» - наголосила Галабала.

Поділитися новиною:
Поділитися