24 квітня, 19:45

У селі Бистриця на Надвірнянщині мають намір збудувати гірськолижний курорт

Гірські райони Прикарпаття володіють неабияким туристичним потенціалом, зокрема,  для зимового відпочинку. На сьогодні найбільш перспективним варіантом будівництва такого гірськолижного курорту вслід за Буковелем є мальовнича гірська закутина Надвірнянщини Бистриця. Та до цього будівництва треба підходити зважено і з великою відповідальністю, першочерговим завданням є збереження екології.

Це питання днями обговорили на сході селян у Бистриці, де були присутні представники інвесторів, а також народний депутат від партії «ВОЛЯ-Рух нових сил» Юрій Дерев’янко

Представник інвесторів Юрій Добровольський змалював можливі майбутні обриси курорту – понад 180 кілометрів лижних трас, більше 20 витягів, 20000 ліжко-місць. 

«Заплановане місце будівництва – землі лісового фонду Довжинецького і Річанського лісництв, зокрема, такі гірські вершини і перевали як Плоска, Вулкан і Столи», - розповідає Юрій Добровольський. 

Складнощами у втіленні цього проекту є будівництво під’їзної дороги, каналізації та очисних споруд, налагодження електропостачання і забезпечення опалення для туристичних об’єктів.

Зараз активно триває формування детального плану території, після цього вона пройде затвердження у профільних міністерствах. 

Народний депутат України Юрій Дерев’янко закликав бистрівчан проявити діловий підхід і прийняти мудре і зважене рішення. 

«Безсумнівно, маємо дати змогу ожити цьому гірському куточку Надвірнянщини і як відомо будівництво інфраструктури вплине позитивно на зростання ціни за землю, – промовив він. - Проектанти повинні чітко прорахувати втрати у землі кожного господарства і щоб у цьому питанні не було жодних зловживань. Всі ми знаємо як погано з каналізуванням відходів на території Яремчанської міської ради, де більшість нечистот скидають у річку Прут. Зараз намагаємося вишукати 125 мільйонів гривень на будівництво очисних споруд в Яремчанщині. І при будівництві цього об’єкту повинні подбати про нормальне функціонування каналізаційної системи, бо як відомо воду з Бистриці Надвірнянської п’ють у багатьох містах, серед яких Надвірна та Івано-Франківськ». 

Бистрицький сільський голова Ганна Гав`юк і депутат районної ради Андрій Гуцько закликали односельчан зважено ставитися до прийняття рішення, яке вони повинні ухвалити після остаточного формування детального плану. Безсумнівно, перетворення Бистриці в один і з центрів туризму на Прикарпатті здатний принести позитивний і вагомий результат для господарки всієї Надвірнянщини і надати вагомий поштовх для розвитку. Прикладом цьому може стати такі села як Поляниця, Татарів і Микуличин, які з дотаційних населених пунктів перетворилися у самодостатні і фінансово спроможні.

Поділитися новиною:
Поділитися