24 травня, 11:44

Дерев’янко назвав п’ять кроків для побудови цивілізованого ринку землі в Україні

Для побудови цивілізованого ринку землі в Україні необхідно прийняти законопроект №4355, створити ринок оренди паїв та юридично захистити їх власників, забезпечити державну підтримку розвитку фермерства та захистити якість українських грунтів. Це вбереже землі від дерибану та створить умови для розвитку сільського господарства.

Про це розповів народний депутат від партії ВОЛЯ-РУХ НОВИХ СИЛ Юрій Дерев’янко в програмі «Гість студії» на ТРК Надвірна.

Дерев’янко зазначив, що партія ВОЛЯ-РУХ НОВИХ СИЛ категорично проти дерибану сільськогосподарської землі, яку зараз нав’язує Президент, щоб провести ніби-то швидку земельну реформу. За його словами, в результаті цього ми втратимо землю, отримаєм латифундистів, агрохолдинги олігархів, знищимо сільське фермерство. В Україні необхідно створити цивілізований ринок землі, для цього держава має здійснити 5 кроків:
По-перше, створити ринок оренди паїв.

«Сьогодні кілька мільйонів українців мають у своїй власності паї, які вони здають в оренду, в тому числі різноманітним агрохолдингам. Ринку оренди цих паїв немає, в сільську раду приходить один підприємець  якому дають в оренду ці паї за заниженими цінами, адже ціни не регулюються ніяким ринком» - пояснив Дерев’янко.

По-друге, необхідно юридично захистити селян – власників паїв.

«Селянам треба дати знання і юридичний захист. Щоб ті договори, які вони вже уклали не призвели до втрати їх землі, коли цей ринок оренди паїв буде сформований. У цих договорах можуть міститись шахрайські складові, може бути зазначено право викупу землі тощо. Селяни цього можуть і не знати, вони не мають змоги звернутись до юристів, тому необхідно їх захистити» - зазначив нардеп.

По-третє, наголосив Дерев’янко, парламент має прийняти законопроект №4355, віддати землі  у комунальну власність ОТГ, та наділити громади, які ще не об’єднались правом впливати на ці землі.

«В кінці 2011 року чиновники режиму Януковича внесли зміни в земельний кодекс і поділили землі на ті, що знаходяться начебто в межах населених пунктів – ними розпоряджаються місцеві ради,  і ті, що за його межами- ними розпоряджаються чиновники Держгеокадастру. Таких земель сьогодні близько 10 млн га в Україні, громади не мають впливу на ці землі. Така схема була вибудована з однією метою – грабувати людей. Сума відкату за 1 гектар такої землі становить 200-300 доларів. За 10 мільйонів гектарів таких земель чиновники отримують 2-3 млрд доларів хабарів. Законопроект 4355 покликаний припинити це, понад рік тому він був проголосований в першому читанні, більше як півроку готовий до прийняття в другому читанні, однак його досі не вносять в порядок денний» - пояснив Дерев’янко.

По-четверте, необхідно захистити якість українських грунтів чорноземів на законодавчому рівні, адже господарювання повинно відбуватись таким чином, щоб воно не виснажувало землі. 

По-п’яте - забезпечити державну підтримку формування сімейних фермерств.

«Ми повинні визначити для кого ми створюєм цей ринок землі, що ми хочемо від нього отримати. Чи це має бути концентрація землі в руках Президента та інших олігархів, чи це має бути створений потужний клас фермерів. Але для цього фермерам потрібно дати підтримку, впровадити зміни в законодавстві які захищатимуть інтереси фермерів, давати їм прямі дотації. Ми повинні створити умови, щоб фермери хотіли і були спроможні купувати землю. Паралельно, ми повинні мати електронну платформу на кшталт «ProZorro», де земля продаватиметься за реальною ринковою ціною. Тоді буде сформований цивілізований ринок землі» - пояснив нардеп.

Поділитися новиною:
Поділитися