2 березня, 12:19

Депутати облради просять Кабмін змінити тендерні умови щодо закупівлі препаратів для людей, яким трансплантували органи

На сьогоднішній сесії Івано-Франківської обласної  ради депутати висловили занепокоєння з приводу ситуації, яка склалася із забезпеченням хворих імунодепрeсантами. 

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів, люди після перенесеної трансплантації органів забезпечуються такими препаратами за рахунок бюджетних коштів. У 2017 році в результаті проведених в рамках чинного законодавства тендерних закупівель було придбано препарат «Такпан». Цей  лікарський засіб – найдешевший серед зареєстрованих в Україні. Хоча він також в своїй основі містить такролімус як і відомі препарати, така ситуація занепокоєла і обурила хворих та їхніх родичів.

Кажуть, що «Такпан» до цього часу не використовували в Україні, тому побоюються ймовірністі виникнення побічних ефектів і відторгнення пересадженого органу. Днями вони навіть звернулися з цього приводу до депутатів і винесли це питання на засіданні комісії з питань охорони здоров’я: 

«Пацієнти відмовляються приймати цей закуплений препарат. Тому відбувається неефективне використання бюджетних коштів». 

Вони також звернулися з проханням забезпечити пацієнтів лікарськими засобами, що пройшли клінічне дослідження в Україні. 

Тому на сесії депутати  ініціювали звернення до Прем’єр-Міністра України, Міністра охорони здоров’я з проханням внести зміни до чинного законодавства з проведення тендерних закупівель шляхом надання дозволу тендерним комітетам обирати лікарські засоби з числа рекомендованих не за найнижчою ціною, а за результатами доказової медицини. 

«Ми знаємо якою тяжкою є ситуація з трансплантологією в Україні. У нас донором може бути тільки родич, більшість українців, взагалі, оперовані закордоном. Через недолуге законодавство весь тягар по фінансуванню операцій і так лягає на плечі родичів, друзів, а не держави. Там лікування проводиться виключно на принципах доказової медицини. Тому недивно, що люди не хочуть заміни препаратів, які є перевіреними, на маловідомі. Вживання імунодепресантів є дуже важливе, оскільки вони пригнічують нервову систему, тому не відбувається відторгнення органу», - розповідає депутат Івано-Франківської обласної ради від фракції «ВОЛЯ», партії «РУХ НОВИХ СИЛ», лікар-хірург, доцент кафедри післядипломної освіти ІФНМУ Олег Атаманюк. 

Тому він вважає, що хворі після перенесеної трансплантації органів повинні отримувати не аналоги, а відомі препарати. 

«Ці люди пережили величезну психологічну травму, адже перебували на межі життя і смерті. Коли їм лікарі казали, що ви маєте пожиттєво приймати такий-то препарат, а вони приходять і їм дають інший, то зрозуміло, що вони занепокоєні і у них починається паніка», - говорить Атаманюк. 
Депутат сподівається, що прийняте звернення дозволить покращити ситуацію і зменшити напругу серед хворих.



Поділитися новиною:
Поділитися