21 березня, 17:06

Дерев'янко пропонує ввести 10-річний мораторій на вивезення лісу за кодом «дрова» і деревина бондарна

Ще дужчий контроль за вирубкою лісів. Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект, який посилює відповідальність за незаконне вивезення лісу-кругляка. 
Рік в Україні діє мораторій на вивезення необробленої деревини за межі України. Втім, з нелегальними вирубками  лісів цей захід на повну впоратися не допоміг. А відтак народний депутат України Юрій Дерев’янко запропонував альтернативний законопроект, де пропонує ввести 10-річний мораторій на вивезення лісу за кодом «дрова» і деревина бондарна. 

«Відповідальність за контрабанду, яка нині відбувається, лежить,  в першу чергу, на правоохоронних органах. І це стосується не тільки притягнення, а й фіксації даних злочинів. Я дякую всім активістам політичної партії «ВОЛЯ», а згодом «РУХУ НОВИХ СИЛ» , які боролися з лісовою мафією, яка, незважаючи на введення мораторію, все одно  незаконно рубала й експортували ліс. Більшість таких поставок здійснювались під виглядом дрів, або деревини бондарної. Це окремі групи, на які поки немає заборони», - говорить  народний депутат України, один з лідерів партії РНС Юрій Дерев’янко. 

Альтернативний законопроект Юрія Дерев’янка передбачає й чіткий механізм проведення рубок за рік часу. 

«Відповідно до угоди СОТ, яку підписала Україна, є пункт, який говорить про те, що Україна має право вводити мораторій в разі, якщо вона вводить мораторій на внутрішнє споживання. І найкращий спосіб обмеження споживання це той розмір природнього приросту лісу, який за рік проростає. Бо це є національне багатство. Але треба врахувати тільки той ліс, який стосується звичайних лісгоспів. Не нацпарків, природозаповідного фонду. А приріст лісу в тих лісгоспах, які використовуються для  господарської діяльністі», - переконаний нардеп. 
Законопроекти, подані Дерев’янком,  на часі, твердить голова Асоціації деревообробних підприємств Прикарпаття Ігор Соболевський. За його словами, нині місцеві контрабандисти вправно обходять закон. 
«Я особисто їздив у Молдавію. Є інформація і ми її перевірямо, що дрова йдуть у Модавію, там переробляються документи і вже діловий ліс везуть до Румунії. Криміналізація дуже потрібна. Пора вже припинити оці забавки з злодіями. Вкрав - сів в тюрму. Сьогодні у Верховній Раді зареєстровано близько 10-ти тисяч  законопроектів, які є комерційними. Натомість те, що ініціює Дерев’янко, дуже потрібно. Я тут йому союзник і це треба підтримувати», - каже Ігор Соболевський.

У разі ухвалення законопроекту уряд розробить й  комплексну програму відновлення лісового фонду України. Йдеться передусім про визначення  першочергових обсягів  робіт щодо відновлення лісів і лісорозведення, охорони їх  від пожеж та  захисту від шкідників й хвороб.
Поділитися новиною:
Поділитися