3 квітня, 16:01

Через невиплату зарплати вчителі Болехова готові перекривати автошляхи та пікетувати МОН (ВІДЕО)

Помилка чиновника – біда для народу. Аби домогтися виплати зарплати, вчителі Болехова та шести навколишніх сіл вийшли на попереджувальну акцію протесту. Кажуть, за березень не отримали ані авансу, ані зарплати. Тож їм немає за що жити, а попереду ще й Великодні свята. 

«Якщо чиновники вважають, що ми будемо працювати без грошей, то вони дуже помиляються, в нас в колективі є випадки, коли чоловік і дружина вчителі, якщо обом не заплатили зарплати, то як люди можуть вижити», - каже вчитель історії та правознавства  Любов.

Держава заборгувала вчителям Болехова через формулу розрахунку зарплати, яка не враховує для міст обласного значення сільських учнів, роз’яснюють місцеві чиновники. Як наслідок, на зарплату вчителям Болехова з державного бюджету не додали 16 мільйонів гривень. 

«Порахували, що Болехів такий як Калуш, як Коломия. Вони забули, що в нас є 6 сіл, які належать до міськради. І фактично наповнюваність не така як в місті, це всередньому 19 учнів у класі. Тож в результаті грошей не стало», - коментує ситуацію голова Болехівської профспілки працівників освіти і науки Ігор Берізко.

Нестачу державної субвенції у школах Болехівської міськради почали відчувати ще в січні.  А в березні вчителі і зовсім залишилися без грошей. Така ситуація неабияк обурила народного депутата України Юрія Дерев’янка. Задля своєчасної виплати зарплати бюджетникам він вже звернувся до Кабміну.

"Без спільної боротьби, без єдності результату не буде. Тому ви молодці, що виходите на такі акції, треба давати позитивні, об'єднавчі сигнали. Щоб влада не зловживала, а чиновники виконували своїю роботу", - переконаний народний депутат України, один із лідерів партії «РУХ НОВИХ СИЛ» Юрій Дерев'янко.

Допомогти покрити цю заборгованість місцевий бюджет мав би змогу, якби  міська влада працювала над його наповненням, вважає депутат Івано-Франківської облради від фракції «ВОЛЯ» Галина Макота.  Ба більше, фінансові труднощі було б значно легше вирішувати, якби створили Болехівську ОТГ. 

«У 2016 році у центрі міста земля вартістю до 500 тисяч гривень була надана безкоштовно для сільського господарства.Однак місто могло її продати і отримати кошти. А ще цього ж року  Болехівська міськрада знизила без обґрунтувань і необхідності ставку орендної плати на землі постійного користування. І тепер щороку ми не доотримуємо 3,5 мільйонів гривень. А ці кошти міський бюджет міг би використати для виплати зарплати, або для розвитку громади», - розповідає  депутат Івано-Франківської облради від фракції «ВОЛЯ»Галина Макота.

Неодноразові звернення у Мінфін і в Міністерство освіти результатів не дали, кажуть освітяни. Тож тепер готові на більш рішучі кроки.

«Ми будемо перекривати дороги, будемо робити все, що дозволено законом. Будемо приходити до школи і не вчити, просто сідати і тримати дітей, бо ми не маємо права їх розпустити», - кажуть вчителі.

  
Уже після Великодніх свят, якщо ситуація не зміниться, освітяни готові їхати до Києва та пікетувати МОН. 


Поділитися новиною:
Поділитися