13 червня, 05:56

Голосів для ратифікації Римського статуту може не вистачити

Народний депутат Юрій Дерев'янко вважає, що діючі та колишні члени фракції Партії регіонів будуть умисно блокувати в парламенті рішення щодо одноразового застосування юрисдикції Міжнародного кримінального суду на територію України.

Про це він заявив на зустрічі народних депутатів з представниками FIDH (Міжнародна федерація за права людини), організації, яка стала ініціатором створення Міжнародного кримінального суду.

Представники міжнародної організації висловили ідею про необхідність продовження дії заяви України про одноразове застосування юрисдикції Міжнародного кримінального суду на територію України, яка на сьогоднішній день обмежується виключно періодом подій Майдану.

На їх думку, доцільно було б охопити і події під час окупації Криму, коли на території України вчинялися злочини проти українських громадян: масові та систематичні викрадення, катування, вбивства людей.

Вказана ідея була підтримана народними депутатами. Було акцентовано увагу також на тому, що потрібно продовжувати рухатися двома шляхами.

Перший — наполягання на ратифікації Римського статуту міжнародного кримінального суду з попереднім внесенням змін до статті 124 Конституції України (відповідний проект постанови ВР був зареєстрований Юрієм Дерев'янко та іншими народними депутатами за номером 4873).

Другий — продовження терміну, протягом якого Україна одноразово визнає юрисдикцію МКС (як проміжний етап перед ратифікацією).

Юрій Дерев'янко наголосив на відсутності необхідної кількості голосів у парламенті з огляду на сьогоднішню політичну ситуацію, за якої діючі та колишні члени фракції Партії регіонів будуть умисно блокувати вирішення даного питання.

Він, зокрема, пропонує зареєструвати проект постанови ВР, який би дозволив продовжити термін дії заяви до МКС, яка була надіслана раніше, або дати доручення уповноваженим посадовим особам Уряду надіслати таке звернення до МКС від імені України.

Як відомо, ратифікація Римського статуту дозволяє притягнути до відповідальності в міжнародних судах українських високопосадовців, які залишаються непокараними.

Зустріч з представниками FIDH відбулася 13 червня. Крім Дерев'янка від зацікавлених парламентарів на зустрічі була також народний депутат Леся Оробець. На заході були присутні і представники громадськості, які виступають за поширення юрисдикції Міжнародного кримінального суду на територію України.

Серед запрошених осіб були виконавчий директор FIDH — Марко Сівєд, керівник відділу Східної Європи та Центральної Азії в FIDH — Олександра Колуаєва, представник FIDH в Міжнародному кримінальному суді Монсерат Карбоні та експерт групи з прав людини в громадській ініціативі "Реанімаційний пакет реформ" — Ірина Мухіна.

http://derevyanko.org/ua/news/id/golosiv-dlja-ratifikaciji-rimskogo-statutu-mozhe-ne-vistachiti-420/

Поділитися новиною:
Поділитися