7 травня, 16:50

Старуня запрошує до музею Симеона Лукача (ВІДЕО)

Повернути історію та поділитися нею. У селі Старуня, що на Богородчанщині, відкрили музей блаженного священномученика Симеона Лукача. Він народився в цьому селі 125 років назад. Підпільно служив священиком, був двічі арештований радянською владою. А в  в 2001 папа Іван Павло ІІ проголосив Симеона Лукача блаженним. Експонати для музею, який збудували за взірцем хати, де жив Симеон,  збирали усім селом. У двох кімнатах – речі, якими він користувався. Серед  них церковна  чаша, з якої причащав прихожан, священичий фелон та невелика частина рукописів. 

Розповіді про Симеона Лукача в Старуні уже стали легендами.  У своєму селі він таємно вінчав молодят, хрестив дітей. При цьому завжди залишався скромним і безкорисливим. Навіть від своєї родини 16 років приховував те, що владика Хомишин його висвятив на єпископа.
"Ще за життя він був святим, його поведінка, ставлення до людей було особливим, люди дивувалися, що він, будучи старшою людиною,  йшов по вулиці, бачив 5-річного хлопчика  казав йому "Слава Ісусус Христу", або дітям роздава хліб, а в ті роки він був великим скарбом", - розповідає упорядник книжки про блаженного Симеона Лукача Юлія Боєчко. 

"Він дуже був добрим. Звичайно, що був бідним, люди його запам'ятали таким: в руках парасоля, ходив пішки зі Старуні аж до Надвірної. Він змушений був ходити, бо в селі йому не давали жити, переслідували, він навіть не мав паспорта", - розповідає про блаженного онук його брата Михайло Лукач

Першим відвідувачем хати-музею став предстоятель УГКЦ Святослав Шевчук. Після освячення  запросив сюди кожного українця. Каже, тутешні ексонати - це не лише згадка про минуле, а свідки того часу.

"Ті експонати, які тут зберігаються закликають до життя. Закликають за прикладом священномученика встати, взяти відповідальність і йти вперед", - зазначив предстоятель УГКЦ Святослав Шевчук. 

Відкриття музею – це справжня перемога для усього села, вважає його війт, активіст партії «РУХ НОВИХ СИЛ» Іван Мосюк. Каже, значну увагу тут приділятимуть й історії підпільної греко-католицької церкви.

 
"Чому ми не можемо своїх людей, які боролися, які вірили, розказували, утверджували нашу Україну у вірі, в політиці, не зберігати про них память, не створювати музеї, не давати приклад молодим людям", - каже  сільский голова Старуні Іван Мосюк.

Поділитися новиною:
Поділитися