15 травня, 16:42

Медичну реформу не можна проводити шляхом знищення людського здоров’я, - Атаманюк

Перед тим як впроваджувати медичну реформу в Україні МОЗ повинно було вибрати тестові регіони та випробувати її. І лише після цього, виправивши помилки, реформа могла б запрацювати. Таке переконання висловив депутат Івано-Франківської облради від фракції «ВОЛЯ» партії РУХ НОВИХ СИЛ, член комісії з охорони здоров’я і соцполітики Олег Атаманюк. Інформує прес-служба РНС.

Атаманюк наголошує, що наразі багато амбулаторій на Прикарпатті, зокрема в гірських населених пунктах,  не мають високошвидкісного інтернету та й навіть звичайного комп’ютера. Тож люди, які вже обрали свого лікаря, не можуть укласти з ним договору. Адже банально не вистачає оргтехіки. 

Таким чином, каже депутат, неукладання угоди до серпня веде до того, що лікувальні установи не будуть отримувати кошти на утримання закладу та на виплату заробітньої плати медпрацівникам. Також за рахунок цих коштів має надаватися допомога хворим на первинній ланці.

«Не пройшовши цей крок, лікарі залишаються без зарплати, а пацієнти - без гарантованого об’єму хоча б первинної допомоги», - констатує Атаманюк. 

Перший крок до медичної реформи, переконаний депутат,  це реєстрація лікувальної установи та й самого лікаря в електронній системі. Уже тоді пацієнти зможуть обрати лікаря і укласти з ним декларацію. 

«Чиновники з центральних кабінетів, які які проводять реформи, мають побачити на місцях, в яких умовах працюють лікарі, зокрема, у високогірних районах. Не можна прирівнювати Дніпро і Косівщину чи Верховинщину. Це різні відстані та особливості надання допомоги. Наше міністерство всіх зрівняло і шаблонно проводить реформу. Реформа не має відбуватися шляхом знищення людського здоров’я та ризиків для життя», - каже Атаманюк. 

Відтак депутат переконаний, МОЗ мало б виділити хоча б декілька регіонів подібних у географічному розташуванні чи за густотою  населення. Провести апробацію цієї реформи і тільки тоді, побачивши певні помилки, імплементувати її в дію.

Поділитися новиною:
Поділитися