24 травня, 16:53

Активісти РУХУ НОВИХ СИЛ взяли на контроль ситуацію з отруєнням корів у Медині (ВІДЕО)

Висновки поспіхом. Спеціально створена комісія щодо отруєння худоби та мешканки села Мединя, що в Галицькому районі, уже дала офіційні висновки. На переконання місцевих чиновників, агрохолдинг «Мрія» тамтешні поля не обробляв. Не було і масового отруєння худоби. Мовляв, лише вздуття живота в однієї корови. Нагадаємо, днями мешканці Медині забили на сполох. Раптом на пасовищі худобі стало зле, розповідає Іванна Бойчук, яка нині знаходиться в лікарні з отруєнням.  

"15 корів було, вони почали всі лягати, як кульки здуватися, страшно було дивитися. Мені теж почало кисню не вистачати, підшлункова почала турбувати, здувся живіт. Здавалося, що зі мною буде те саме, що й з коровами", - розповідає жінка.

У районній лікарні жінці поставили попередній діагноз – отруєння невідомою речовиною хімічного походження. 

"Зараз в неї з'явився шкірний висип незначний, озноб. Такі ознаки можуть підтверджувати отруєння через распіраторну дихальну систему", - говорить  заступник головного лікаря Галицької райлікарні з медичної частини Галина Борецька.

Корів, яких випасали поруч  з окропленим полем, кажуть селяни, напували ліками. А от молоко, кажуть ветеринари, кілька тижнів буде непридатним до вживання. 

"Ми думали, що вона і не встане. Тепер на пашу не пускаємо, вона і не годна йти на пашу, поріг навіть не перступить. Подоїли її, тепер не знаю куда молоко дівати, чи в землю виливати", - бідкається власник корови пан Микола.

Така ситуація – наслідок окроплення пшеничних полів, які знаходяться поруч з пасовиськом, певні люди. Кажуть, про застосування хімічних препаратів їх ніхто не попередив.

"Ніхто не повідомляє, що будуть кропити, не кажуть, аби ми не виганяли худобу. А там в нас і Лімниця тече, вони кроплять і на Лімницю", - розповідає активістка партії «РУХ НОВИХ СИЛ», мешканка Медині Лідія Бойчук.

"В той день в хаті стояв солодкувати запах, на губах солодість відчувалася.  Зрозумів, що це таке, коли наслідки такі получилися. Адже ніхто не дотримується норм, дозування", - говорить місцевий мешканець Василь Ковалюк. 

Тим часом у сільраді запевняють, хто  й коли кропив поля - невідомо. Голова Медині Іван Стус ледве не присягається, його про обробку пшениці ніхто не повідомляв. Земельні паї, на яких покропили пшеницю, каже Стус, знаходяться в оренді у місцевого підприємця Клим Ольги Іванівни. Самі ж селяни переконують - чують про це вперше. 

Ця історія, розповідає координатор РУХУ НОВИХ СИЛ в Івано-Франківській області, доволі знайома. Як приклад, наводить селище Отинія.  Неабиякої школи людям тут завдало агропідприємство «Оскар». Тоді спільно з громадою РУХ НОВИХ СИЛ домоглися від горе-землекористувачів виконання вимог щодо окроплення полів. Так Тетяна Пришляк радить зробити і громаді села Мединя.

"Землекористувачі чітко дотримуються рішення селищної ради, коли мають оприскувати поля, повідомляють наших активістів, вони в свою чергу телефонують громадам і людям, які живуть поблизу", - розповідає координатор партії «РУХ НОВИХ СИЛ» в Івано-Франківській області тетяна Пришляк.

Тим часом народний депутат України, один із лідерів партії «РУХ НОВИХ СИЛ» Юрій Дерев’янко уже звернувся до керівництва Галицької поліції негайно розібратися у ситуації, а винних притягнути до кримінальної відповідальності.  

Поділитися новиною:
Поділитися