12 червня, 16:50

Надвірнянські підприємці вимагають від обласної ради знизити плату за оренду покращених ними приміщень

Підприємці з міста Надвірна, які орендують приміщення по вулиці Сірика 1а, вимагають від депутатів Івано-Франківської обласної ради знизити орендну плату.

Сьогодні вони вкотре прийшли на засідання постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу. 

Підприємці, які впродовж багатьох років вкладали власні кошти в поліпшення орендованого майна, запропонували застосувати до орендної плати коефіцієнт 0.3. Натомість в проекті рішення, який розглядався на засіданні комісії, запропоновано коефіцієнт 0.7. 

«Від влади немає жодних поступок, хоча вони кажуть, що йдуть нам назустріч. Ми запропонували багато рішень як вирішити проблему. Розповідають про робочу групу. Але вона засідала всього лиш один раз і підприємців навіть не запрошували на неї. Навіть на цю комісію нас ніхто не кликав», - розповів підприємець з Надвірної Тарас Юрчило. 

Підтримують підприємців з Надвірної і депутати від «РУХУ НОВИХ СИЛ»
На засіданні комісії депутат облради Ольга Федишина сказала: 
«Люди вклали дуже великі гроші. Є підприємці, які витратили на покращення майна 100 – 200 тисяч гривень, а є такі, що вклали більше 500 тис. гривень. Вважаю, що потрібно підтримати підприємців, які вкладають власні кошти та створюють робочі місця та розглянути їхню пропозицію про застосування коефіціенту 0,3. Крім того, у список підприємців, до яких обласна рада пропонує застосувати знижену орендну плату, не включили ще шість людей, які також вкладали власні кошти – тож прошу вивчити це питання та включити їх у такий список». 

Натомість комісія підтримала внесення на розгляд обласної ради проект рішення, в якому передбачено коефіціент 0,7. Однак остаточне рішення щодо встановлення орендної ставки прийматиме депутатський корпус на сесії обласної ради. За результатами розгляду цього питання було дане доручення про вивчення питання щодо підприємців, яких не включили в додаток до проекту рішення.
«На комісії сталася словесна перепалка, адже почали підприємцям закидувати політику, але тут жодної політики немає. Підприємців потрібно підтримати. Якщо застосовуватимуть коефіцієнт 0.7., то треба чекати десять років, щоб їм повернулись вкладення. 0.3. – це всього лиш буде погашення інфляції, а не підтримка. Необхідно сприяти розвитку малого і середнього бізнесу. При коефіцієнті  0.7 бюджет недоотримає тільки 25 тис.  з оренди, а при зменшенні коефіціенту до 0.5 –  40 тис. При цьому при прийнятті рішення, обласна рада повинна також врахувати, що підприємці вклали 6 млн. грн. для покращення стану боксів», - каже депутат Надвірнянської районної ради від фракції «ВОЛЯ», партії «РУХ НОВИХ СИЛ» Андрій Гунда.
Про те, що це питання не має жодного відношення до політики, а стосується підтримки підприємців заявляє і Ольга Федищина. 
«Адже з даного приводу до обласної ради зверталися всі депутати облради від Надвірнянського району з різних фракцій та Надвірнянська районна рада», – зазначила Федишина.

Поділитися новиною:
Поділитися