14 червня, 13:19

Незалежної експертизи пестицидів, якими окроплюють земельні угіддя, вимагають активісти на Коломийщині, інакше - блокуватимуть роботу агротехніки

          

Громада Отинійщини та довколишніх сіл Коломийського району вимагає від представників ПСП "ОСКАР" та МХП "Перспектива", які орендують там земельні угіддя, надати взірці пестицидів для незалежної експертизи. Якщо до наступного окроплення  полів, яке має відбутися наприкінці червня, цього не станеться, кажуть люди, блокуватимуть техніку агрофірм і не допустять працівників до обробітку землі.

В боротьбі з недобросовісними фермерами людей уже другий рік поспіль підтримує команда партії «РУХ НОВИХ СИЛ».

На громадські збори, які відбулися в Отинії, були запрошені представники агрофірм ПСП "ОСКАР" та МХП "Перспектива". Однак від МХП "Песпектива" так ніхто і не з'явився. Відсутність представників МХП "Перспектива" обурило громаду, тож люди планують повторно офіційно звертатися до представників МХП "Перспектива" для отримання інформації щодо оброблення ними земельних угідь пестицидами на території Коломийського району, зокрема, довколишніх сіл Отинійщини. А саме сіл Торговиця, Закрівці, Ворона, Угорники, Глибока та Грабич.

Натомість предствники від«Оскара» на збори прийшли. Однак відмовилися ознайомити громаду з висновками на пестициди, якими окроплюють навколишні поля, розповідає помічник народного депутата України, одного з лідерів партії РНС Юрія Дерев'янка, юрист Марія Карп'юк. Натомість лише показали документи здалека.

Та й надавати на пробу пестициди "Оскар" і "Перспектива" не поспішають, кажуть жителі навколишніх сіл Отинійщини. Тож, аби дізнатися, якими отрутохімікатами обробляють земельні угіддя навколо їхніх помешкань, готові на масові протести. 

«Люди готові блокувати роботу автотранспорту, який обробляє навколишні поля, доки агрофірма не буде співпрацювати з людьми і окроплювати поля тільки біологічними препаратами», - розповідає помічник народного депутата України, одного з лідерів партії РНС Юрія Дерев’янка, юрист Марія Карп’юк.

Якщо землекористувачі і надалі не дотримуватимуться санітарно-технічних норм,  в 2019 році, кажуть пайовики, з «Оскаром» взагалі можуть розірвати договори  оренди на невитребувані земельні угіддя. Подібні настрої і в селах, де працює «Перспектива», веде мову Марія Карп’юк.

«Ми за те, аби агрофірми працювали, - кажуть люди, - але вони мусять дотримуватися всіх норм і не отруювати нас».

Наразі громада Отинійщини та довколишніх сіл Коломийського району стоїть на тому, аби якомога швидше отримати взірці пестицидів від агрофірм та вимагає від «Оскара» і «Перспективи» оплатити їх незалежну експертизу.

 
Нагадаємо, в Отинії між представниками агрофірми «Оскар» та активістами сталися сутички, ледь не дійшло до бійки і наїзду техніки на людей. Причиною конфлікту стало те, що «Оскар» здійснював оброблення земельних угідь, не повідомляючи про це голову селищної ради і громаду. Та сама ситуаці відбувається і з МХП "Перспектива", стверджує громада Коломийського району.


Поділитися новиною:
Поділитися