7 травня, 19:05

Дерев'янко пропонує ще більш жорсткий відбір суддів

Верховній Раді пропонують удосконалити порядок заняття посад в судах, формування Вищої ради юстиції, а також порядок притягнення суддів до відповідальності.

Законопроект з відповідними змінами щодо удосконалення заходів із відновлення довіри до судової влади під №4829 напередодні зареєстрував народний депутат Юрій Дерев'янко.

Документ, зокрема, уточнює порядок обрання суддів на адміністративні посади. Так, законопроектом передбачається, що збори суддів відповідного суду затверджують регламент для обрання на адміністративні посади та звільнення з них.

Згідно із документом, необхідне обов"язкове інформування суспільства про проведення зборів для обрання суддів. Тож законопроектом передбачається право представників ЗМІ бути присутніми під час зборів суддів, голосування щодо кандидатур на адміністративні посади та підрахунку голосів. Те ж саме стосується і проведення з'їзду суддів.

Дерев'янко також пропонує позбавити члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, який здійснював перевірку щодо судді, права брати участь в прийнятті рішення стосовно дисциплінарної відповідальності судді.

Депутат вважає, що замість однієї догани треба встановити шкалу з декількох видів дисциплінарних стягнень, які можуть бути застосовані до судді.

Законопроектом передбачено також зміни до Закону України "Про Вищу раду юстиції", якими пропонується передбачити можливість призначення до Вищої ради юстиції від суддівського корпусу не лише діючих суддів, а й суддів у відставці.

Нардеп також пропонує позбавити права суддів, які втратили адміністративні посади відповідно до Закону "Про відновлення довіри до судової влади в Україні", і які були членами рад суддів загальних, господарських та адміністративних судів, бути призначеними на адміністративні посади в судах або членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради юстиції.

Дерев'янко нагадує, що 8 квітня поточного року парламент прийняв Закон "Про відновлення довіри до судової влади в Україні", який, зокрема, демократизував порядок призначення суддів на адміністративні посади і удосконалив порядок проведення з'їзду суддів України і Ради суддів України.

"Утім, практика реалізації Закону показала, що вибори на адміністративні посади в судах відбуваються непрозоро, на безальтернативній основі, "пакетним" голосуванням, з елементами шантажу і підкупу з боку колишніх керівників судів", — наголошує він.

За його словами, до керівництва судами знову повертаються ті ж самі особи, які були ланками адміністративного тиску на суддів з боку попередньої влади.

На думку Дерев'янка, запропоновані ним зміни до законопроекту можуть дозволити усунути існуючі суперечності. 

Прес-служба народного депутата Юрія Дерев'янка

http://derevyanko.org/ua/news/id/derevjanko-proponuje-sche-bilsh-zhorstkij-vidbir-suddiv-408/

Поділитися новиною:
Поділитися