25 червня, 16:07

Через злочинні зміни до Податкового кодексу сільські бюджети Надвірнянщини можуть недоотримати щонайменше 4 млн грн, - Пришляк

Депутати Надвірнянської райради прийняли звернення до вищого керівництва держави щодо  необхідності внесення змін до Податкового кодексу України. Текст проекту такого звернення підготували дві фракції в районній раді. Однією з них була фракція «ВОЛЯ» партії "РУХ НОВИХ СИЛ". Однак остаточний спільний варіант документу райрада прописала з помилками та юридично нечітко, переконана керівник фракції «ВОЛЯ» в райраді Тетяна Пришляк.

«Таке звернення має неабияке значення для нашого району. Адже зміни до Податкового кодексу, які відбулися наприкінці 2017 року, є злочинною схемою. Зокрема, внаслідок цього Надвірнянський район, за попередніми підрахунками, втрачає 4 млн грн. Зокрема, Битківська селищна рада не доотримує за цей рік майже 2,5 млн грн», - зазначила Тетяна Пришляк.

Відтак депутат впевнена, що чітке формулювання такого зверення – це пряме завдання райради.

«Для того, щоб відписок не було, а натомість був прийнятий відповідний закон, проект якого уже вніс до ВР народний депутат України Юрій Дерев’янко, треба було все дуже коректно виписати. На жаль, цього не сталося і голова райради не дослухався до наших пропозицій», - каже депутат.

Нагадаємо, народний депутат України Юрій Дерев’янко 20 березня 2018 року у ВРУ зареєстрував  проект ЗУ № 8169 "Про внесення зміни до статті 284 Податкового кодексу України щодо недопущення зменшення надходжень до місцевих бюджетів від плати за землю на земельні ділянки, які надані для залізниць у межах смуг відведення, надані гірничодобувним підприємствам для видобування корисних копалин та розробки родовищ корисних копалин". 

Законопроект став реакцією на зміни до Податкового кодексу. Йде мова про зменшення орендної плати за використання земельних ділянок Укрзалізницею та гірничодобувними підприємтсвами, а на Надвірнянщині це Укрнафта, Укргазвидобування, Івано-Франківськцемент, у місцеві бюджети. Наразі вона становить  25%, а не 100%,  як це було минулого року. При цьому про такі новації громади не попередили, розповідає Тетяна Пришляк. Також держава не передбачила і дотацій на компенсацію втрат доходів місцевих бюджетів.

Відзначимо, що  звернення з цього приводу уже прийняли депутати Івано-Франківської облради, Косівської райради, Яремчанської міськради, Битківської селищної ради, Пнівської, Пасічнянської сільрад та  Надвірнянської міськради.

З проханням прискорити розгляд законопроекту народного депутата Юрія Дерев’янка №8169 щодо недопущення зменшення надходжень до місцевих бюджетів від плати за землі, які надані для залізниць та гірничодобувним підприємствам для видобування корисних копалин до парламентського комітету з питань податкової і митної політики звернулася й Асоціація міст України.


Поділитися новиною:
Поділитися