3 липня, 15:15

"Про погіршення екологічної ситуації у Бурштині має знати якомога більше людей", - Ігор Дулик (ВІДЕО)

Годі замовчувати!  Про погіршення екологічної ситуації у Бурштині та у 30-кілометровій зоні навколо Бурштинської ТЕС через її викиди має знати якомога більше людей. На цьому наполягає громада та активісти партії РНС. Аби обговорити екологічні проблеми регіону,  у Бурштині зібралася галузева комісія Івано-Франківської облради. Тут представники ДТЕКу, міські, обласні та нородні депутати. 

"Ми переживаємо за оцю 30-кілометрову зону і навіть більше, бо зараз помінявся клімат, роза вітрів і дим. Тож зола падає на зовсім інші території, аніж спочатку думали. Скоріше воно йшло строго на схід, на малозаселені території Тернопільщини, зараз йде на Тлумацький район і в сторону Львова", - каже  депутат Бурштинської міськради від фракції ВОЛЯ партії РНС Ігор Дулик.

На засіданні комісії йшлося і про плани ДТЕКу щодо реконструкції енергоблоків на Бурштинській ТЕС. 

"З 12 енергоблоків в нас реконструйовано лише три, а всі інші мусять пройти реконструкцію, деякі будуть закриті через те що вони застарілі", - розповіла керівник екологічного напрямку компанії ДТЕК Ірина Вербіцька.

Тож ДТЕК планує закрити 5 енергоблоків, які вже застаріли. Це, кажуть фахівці, приведе до зменшення викидів.  Втім й неабияк зменшить і надходження до бюджету Бурштина, вважає Ігор Дулик. Відтак вкладати кошти в їх модернізацію, певен депутат Бурштинської міськради від фракції ВОЛЯ партії РНС, компанія  наразі не буде. 

"Їм невигідно вкладати в фільтри, бо вони дотягнуть до 2028 року і поріжуть, на тому закінчиться", -впевнений  Ігор Дулик

Тим часом екологи наполягають на тому, аби чиновники якомога тісніше співпрацювали з науковцями. Тоді екологічні проблеми регіону можна буде вирішити ефективніше. 

"Хочу бачити співпрацю екологічних комісій з науковими усиановами, з спеціалістами,аби екологічні проекти, аби ті проекти, які вони хочуть фінансувати, мали наукове підгрунтя і були ефективні", - каже еколог Володимир Бучко.

Тим часом у Бурштині очікують на незалежну перевірку  якості повітря. На це з обласного бюджету депутати вже виділили 300 тисяч гривень. На постійному контролі екологічну ситацію у місті тримає і народний депутат України, один із лідерів РУХУ НОВИХ СИЛ Юрій Дерев’янко.

 

 

 

 


Поділитися новиною:
Поділитися