23 квітня, 19:11

Юрій Дерев’янко: єдиний компроміс для Сходу і Півдня — це децентралізація

Для України і регіонів існує єдиний компроміс — реальна децентралізація

Про це заявив народний депутат Юрій Дерев"янко на зустрічі з представниками місії Ради Європи з підготовки до реалізації реформ, спрямованих на забезпечення демократичного врядування в Україні.

За його словами, в четвер у Верховній Раді будуть розглядати Концепцію змін до Конституції України, що може стати сигналом початку виходу із кризи для Сходу і Півдня. Документ включатиме гострі питання, в тому числі мовне питання, і питання децентралізації влади.

"В деяких пропозиціях уже відчувається "присмак" президентських виборів. І жодного відношення до здорового глузду вони не мають. Для України і регіонів існує єдиний компроміс — реальна децентралізація. Найважливіше завдання — представити пропозицію відчутної децентралізації, але так щоб регіони відчули здатність залишитись у складі України. Це не має нічого спільного з федералізацією", — наголосив він.

На думку політика, саме децентралізація дасть можливість регіонам отримати владу.

"Треба надати представникам уряду в регіонах виконавчі функції, а центральній владі щодо регіонів — виключно наглядові функції. Але ключове завдання — вирішити фінансовий аспект цього питання. Всі чудово розуміють, якщо децентралізація немає фінансової підтримки, то вона не має сенсу. А в бюджеті зараз дефіцит і недофінансування", — пояснив він.

Дерев"янко також зазначив, що сценарії, які пишуть в Росії, в Україні сьогодні реалізує Комуністична партія та деякі представники Партії регіонів, що залишилась після розвалу.

Нардеп нагадав, що всі реформістські законопроекти (закон про відновлення довіри до суду, закон про доступ до публічної інформації, інші закони) були прийняті завдяки тиску та мобілізації громадськості, яка організувалась за часів Майдану.

Він наголосив, що це є сьогодні єдиним механізмом прийняття реформістських законів надалі, тому, що сама Верховна Рада не має мотивації та волі до приймання таких законів.

Як відомо, саме в часи Майдану та після нього була створена громадська ініціатива "Реанімаційний пакет реформ" (РПР), під парасолькою якої об"єднались різні експерти від громадськості та політики, що прагнуть реальних змін системи, а не облич.

Місія Ради Європи з підготовки до реалізації реформ, спрямованих на забезпечення демократичного врядування в Україні, курує рід питань. Серед них, зокрема, питання децентралізації влади та реформи місцевого самоврядування, залучення та участь організацій громадянського суспільства у законодавчому процесі, конституційної реформи, забезпечення ефективного діалогу між парламентом, урядом та громадянським суспільством щодо реалізації цих реформ.

Комісію представили голова Директорату демократичного врядування, Генерального Директорату з питань демократії Ради Європи — Клаудія Лучіані, Старший менеджер програм Відділу громадянського суспільства, Генерального Директорату з питань демократії Ради Європи — Іван Ніколчев, спеціальний радник Генерального Секретаря Ради Європи — Йорун Шоккенбрук, заступник Голови Офісу Ради Європи в Україні — Олена Литвиненко.

Прес-служба народного депутата Юрія Дерев'янка 

http://derevyanko.org/ua/news/id/jurij-derevjanko-jedinij-kompromis-dlja-shodu-i-pivdnja-ce-decentralizacija-399/

Поділитися новиною:
Поділитися