30 липня, 12:11

Звання найповажнішого гуцула Яблуниці отримав депутат Івано-Франківської облради Андрій Марійчин(ВІДЕО)

Запальні танці, співи та конкурси.  На Прикарпатті  завершився Міжнародний Гуцульський фестиваль. Ось вже 25-й рік поспіль  він об'єднує творчі колективи з різних куточків України та світу, аби вкотре довести, що творчість єднає. Цьогорічний, ювілейний фестиваль відбувся у  Яремче. Урочистою ходою його учасники пройшли центральною частиною міста.

"Хочемо всі воз'єднуватись, щоб всі приїздили сюди, щоб наші діти знали, що таке Гуцульщина", - розповідає учасниця народного фольклорно-етнографічного колективу «Біла криниця» (с. Чорні Ослави) Ганна Кайлюк. 

"Фестиваль - це завжди об'єднання. А найбільшою силою, яка єднає людей є музика, народна творчість і ті традиції, які ми бережемо і примножуємо. І Україна тільки так і виживе і об'єднається", - додає учасник народного вокального ансамблю "Черлені пацьорки" (смт. Делятин) Володимир Черленюк. 

На головній сцені святкового дійства слова вдячності,  вітання та нагороди. У рамках фестивалю у  кожному населеному пункті Яремчанщини обирали поважного гуцула та гуцулку. В селі Яблуниця це почесне звання отримав депутат Івано-Франківської обради від фракції "ВОЛЯ" Андрій Марійчин. Каже,  цю нагороду носитиме з честю: "Ми усі повинні дбати про своє село, своє місто. Бо нам тут жити. Ми хочемо тут такі умови, такі державні інституції, які б були незалежними від бюрократії, від чиновників".

Дев'ять днів поспіль Міжнародний Гуцульський фестиваль мандрував від села до села. Тут, розповідають організатори, було зібрано  рекордну кількість рекордів. До прикладу, у  Поляниці встановили рекорд з гощення гуцульськими стравами на вогні. Найдовший та наймасовіший  гуцульський танець аркан відтанцювали у селі Татарів.  У Ворохті найбільша кількість осіб одночасно вправлялася бартками. А от в Яблуниці  пройшла найдовша колона гуцульського гужового транспорту. 

"В центрі Яремче відбувалось традиційне етновесілля. Багато туристів за цим спостерігали. Людям це подобається і такий гуцульський туризм нам варто розвиати. Щоб багато наших українців хотіли відсвяткувати справжнє гуцульське весілля в нас, на Яремчанщині", - розповідає секретар Яремчанської міськради Володимир Губарчук. 

До організації такого масштабного дійства долучився  і  народний депутат України, кандидат в президенти Юрій Дерев'янко, розповідає Володимир Губарчук.

Ну і  яке свято без частувань. Неабияк припали до душі учасникам та гостям ювілейного Міжнародного Гуцульського фестивалю гуцульський буц, медовухи та запашні пампушки. 

Поділитися новиною:
Поділитися