31 серпня, 02:21

Сільські голови Надвірнянщини просять допомоги у виплаті зарплати

Допомогти у виплаті зарплат працівникам сільрад Парища, Гвізда і Середнього Майдану. З такою вимогою до депутатів Надвірнянської райради звернулися сільські голови. Наразі борг перед працівниками сільрад у цих трьох селах становить понад півмільйона гривень.

Підтримали звернення сільських голів і депутати Надвірнянської райради. За словами голови фракції «Воля» партії "РУХ НОВИХ СИЛ" Тетяни Пришляк, депутати не можуть знімати з себе відповідальність за сільради, які знаходяться на території району: «Сільські голови вже неодноразово звертались до депутатського корпусу районної ради підтримати їх фінансово. Сьогодні на сесії це був просто «крик душі» надвірнянських війтів, села яких опинились в критичній ситуації. Ігнорувати та не помічати цієї проблеми ми не маємо права, адже села все ще знаходяться в межах району і компетенціі районної влади. Сільські голови у відчаї звертаються до депутатів, аби ті знайшли кошти і підтримали їх, адже не всі сільради входять в ОТГ, хоча й хочуть. До прикладу, Парище і Гвізд готові йти в об’єднання з Надвірною, але місто до об‘єднання  не поспішає». 

«Йде до того, що  люди не будуть виконувати свої повноваження. Є програма підтримки сіл, не можна так села кидати. Невже вам не соромно, що наші ініціативні люди виїжджають за кордон. По деяких селах звільняються бухгалтери. Ніхто не пробував вирішити це питання, виходить так, що ми не потрібні», - висловив позицію сільський голова с. Лоєва, голова Асоціації сільських і селищних голів Надвірнянського району Ярослав Зварич. 

Ситуація з нестачею коштів для деяких сільських рад повторюється з року в рік, каже  Тетяна Пришляк. «Бюджетні надходження окремих сільських рад мізерні і їх вистачає хіба що на кілька місяців, щоб закрити захищені статті, сплатити податки та вартість енергоносіїв. І реалії, на жаль, такі, що працівники сільських рад місяцями не отримують зарплатні, але обов’язки та функції органу місцевого самоврядування мусять виконувати. Відтак сільські голови звертаються до нас, аби винайти кошти і закрити питання фінансування сільрад. Логічним є зауваження сільської голови Середнього Майдану щодо ПДВ, яке сплачується із жителів села. Ці кошти залишаються зараз в районному бюджету, однак сільський бюджет міг би розраховувати хоча б на якусь частину з цих коштів», - зазначила депутат.

На прохання сільських голів депутати таки виділили 250 тисяч гривень, аби частково погасити заборгованість перед працівниками сільрад.

Однак це часткове та короткострокове вирішення проблеми, адже заборгованість не закрита повністю і зростатиме з кожним місяцем. Тому районним обранцям потрібно буде до кінця року ще вишуковувати кошти, або ж просити допомоги з обласного чи державного бюджетів.

Поділитися новиною:
Поділитися