9 квітня, 19:18

Дерев'янко: люстрація судової системи — це тільки початок

Верховна Рада не збирається зупинятися лише на "очищенні" судової гілки влади і найближчим часом візьметься і за правоохоронців.

Про це під час брифінгу у Верховній Раді заявив народний депутат Юрій Дерев'янко.

Зокрема, він зазначив, що прийнятий напередодні закон №4378-1 "Про відновлення довіри до судової влади в Україні" — це "конструктивна революція в судовій гілці влади.

"Цей закон дає можливість покращити судове самоврядування, він дає можливість звільнити і переобрати всіх членів, без виключення, Вищої Ради юстиції і Вищої кваліфікаційної комісії, всіх голів і заступників голів судів", — сказав Дерев'янко.

"Цей закон дає можливість притягнути до відповідальності тих суддів, які порушували присягу у подіях, пов'язаних з Майданом і з виборами. Також будуть притягнуті до відповідальності судді, рішення яких будуть визнані Європейським судом з прав людини як ті, що порушили права людини за Міжнародною конвенцією", — наголосив він.

За словами нардепа, це, безумовно, важливий крок, але з нього може початися масштабне "очищення" усієї правоохоронної системи.

"Сьогодні ми можемо говорити про те, що починається люстрація судової системи. І це тільки перший крок. На необхідна люстрація не тільки судової системи, є і інші напрямки — СБУ, прокуратура, МВС, в тому числі чиновники", — зазначив Дерев'янко.

Він також наголосив, що здобути перемогу, зокрема, отримати підтримку депутатів у голосуванні, не вдалося б без підтримки громадськості.

Як відомо, парламент 8 квітня схвалив за основу і в цілому законопроект №4378-1 "Про відновлення довіри до судової влади в Україні". Документ передбачає проведення перевірки українських суддів для притягнення порушників до дисциплінарної відповідальності і звільнення із займаних посад.

Прес-служба народного депутата Юрія Дерев'янка 

http://derevyanko.org/ua/news/id/derevjanko-ljustracija-sudovoji-sistemi-ce-tilki-pochatok-390/

Поділитися новиною:
Поділитися