6 вересня, 04:58

Мінфін підтримав законопроект Дерев’янка, який має на меті не допустити зменшення місцевих бюджетів

Законопроект Юрія Дерев’янка щодо недопущення зменшення надходжень від плати за землю спрямований на зміцнення фінансової спроможності місцевих бюджетів. Про це йдеться у офіційному листі-відповіді, яке Міністерство фінансів надіслало місцевим радам Прикарпаття та народному депутату Юрію Дерев’янку.

Ще в березні цього року Юрій Дерев’янко зареєстрував  законопроект, в якому вимагає не позбавляти місцеві бюджети коштів за земельні ділянки, якими користується Укрзалізниця та гірничодобувні підприємства.

Річ у тім, що через зміни до Податкового кодексу, починаючи з січня 2018-го такі монополісти як «Укрнафта» та «Укрзалізниця» сплачують в сільські, селищні та міські бюджети не 100% плати за землю, як це було раніше, а лише 25%. Як наслідок , величезна кількість громад не отримала заплановані надходження на цей рік.

 
Для прикладу, в Надвірнянському районі селище Битків замість запланованих 230 тисяч гривень плати за землю в місяць отримує лише 57, 5 тисяч гривень. Річна втрата становить понад 2 млн грн. Село Пнів замість очікуваних 99 тисяч гривень в місяць отримає 25 тисяч. Отже втрата 74 тисячі гривень в місяць, або 888 тисяч гривень на рік, село Пасічна замість 210 тисяч отримує 53 тисячі, втрати за місяць 157 тисяч, а в рік 1млн 884 гривні.

Звернення до вищого керівництва держави щодо недопущення зменшення надходжень від плати за землю, які ініціювали депутати від «РУХУ НОВИХ СИЛ», прийняли ради різного рівня: Івано-Франківська обласна, Коломийська, Надвірнянська та Косівська районні, Яремчанська та Надвірнянська міські, Битківська селищна, Пнівська та Пасічнянська сільські.

Підтримує законопроект Юрія Дерев’янка і Асоціація міст України, яка звернулась до комітету з питань податкової і митної політики з проханням прискорити його розгляд.

Поділитися новиною:
Поділитися