20 жовтня, 10:39

Облрада просить в уряду майже 300 мільйонів гривень на зарплати для медиків та освітян

Під час виїзного сесійного засідання в Печеніжині, що на Коломийщині, депутати обласної ради підтримали звернення до вищого керівництва держави, в якому просять 290,6 млн. гривень на ліквідацію заборгованості по заробітній платі для освітян та медиків. 

Йдеться про заклади, які фінансуються за рахунок коштів освітньої та медичної субвенції з державного бюджету. Підтримали таке звернення і депутати від фракції «ВОЛЯ» партії «РУХ НОВИХ СИЛ».

За словами депутата від фракції «ВОЛЯ» партії РНС Марії Рудик, є такі заклади, де працівники не отримували зарплатню уже більше трьох місяців. Найбільша заборгованість по зарплаті  в Косівському, Коломийському, Рогатинському, Верховинському  районах.

 Навіть скерувавши все перевиконання з обласного бюджету, каже депутат від фракції «ВОЛЯ» партії РНС  Олег Атаманюк, обласна рада не зможемо закрити заборгованість перед бюджетниками.

«Ситуація з виплатою зарплати критична. І мітинг освітян та медиків, який відбувся під стінами ОДА, це лише перший серйозний дзвіночок перед  майбутніми радикальними  діями. Адже люди елементарно не мають засобів для існування», - каже Атаманюк.

Депутат наголошує, що постійні затримки і так мізерної зарплати сприяють катастрофічному відтоку кадрів.

«Якщо проблему не вирішити, то спеціалісти виїдуть за кордон, де вони отримують вдесятеро більшу зарплатню. Якщо брати охорону здоров’я, то уже сьогодні ми гостро відчуваємо брак середнього і молодшого медичного персоналу. До прикладу, в Івано-Франківській міській лікарні вже понад три місяці не можна знайти операційних медсестер і санітарок. Люди не хочуть працювати за мізерну зарплатню, яку їм ще й затримують», - розповідає депутат.

 

«Люди повинні  отримати зароблене, адже були прийняті на роботу ще до реформи. Тоді не стояло питання оптимізації та реорганізації бюджетних установ. Щодо освітян, то є багато вчителів, які не мають повного тижневого навантаження. Однак податок за них теж потрібно сплачувати. І відбувається це з кошторисних призначень.  Таким чином  податки забирають значну частину коштів, які мали б йти на зарплату»,—пояснює ситуацію Марія Рудик.

Відтак, на наступному засіданні комісії з питань охорони здоров’я депутати планують  грунтовно проаналізувати структуру медичних закладів та кількість фахівців, які працюють на неповну зайнятість. Оскільки соціальні виплати необхідно здійснювати в повному обсязі незалежно від того чи працівник працює на 0,25 чи на повну ставку.

Поділитися новиною:
Поділитися