24 жовтня, 14:47

Через десятки років боротьби місцевих мешканців у Верхньому Майдані запустили газ (ВІДЕО)

У Верхньому  Майдані, що у Надвірнянському районі, відбувся урочистий запуск газопроводу. На газ у власних оселях місцеві сподівались ще рік тому. Приблизно таку ж урочисту картину  вони вже бачили біля підвідного газопроводу  Надвірна-Ланчин. Щоправда тоді газ так і не дістався до їхнього села.

"Очевидно мова йшла про газопровід, який з'єднує  не тільки центральний газогін із селом Майдан, а взагалі на цілу групу сіл. А це вже підведено до села Майдан. Тому я думаю зробили два свята . Хоч для мене це немає великого значення", - каже  голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич.

Втім велике значення цей день має для Михайла Карманського.  Чоловік і досі пам'ятає довготривалу боротьбу місцевих мешканців  на чолі з активістом  Федором Онуфраком, який так і не дочекався омріяного газу в рідному селі.  

"В 2005 році почали прокладати газопровід по селі. Але вони лиш дотягнули кілометр і роботи зупинилися. А тоді ми зібралися, зробили схід селян , підрахували яку суму люди мають дати. Тоді кожна хата мала дати по півтори тисячі гривень, ми зібрали ці гроші і почали будівництво", - розповідає Михайло Карманський.  

Люди власноручно  підвели до своїх хат усі необхідні комунікації. Втім і тут, каже пан Михайло,  на заваді стала чиновницька халатність: "Газопровід Надвірна-Ланчин, який мав подавати газ, був незакінчений. Тоді ми взялися будувати ще й газопровід. Їхали до чиновників – ніхто нам не міг помогти. А тоді пройшли вибори і від Надвірнянського району став депутатом ВР Юрій Дерев'янко. Ми прийшли до нього на прийом і Дерев'янко сказав, що буде це питання вирішувати. І десь через місяць почалися роботи".

Тож спільно з місцевими активістами команда народного депутата, кандидата в Президенти Юрія Дерев'янка взялася  за кропітку роботу.

"Дуже шкода , що такі стратегічно важливі об'єкти і проблеми вирішуються тільки зусиллям самих людей. Вони щодня оббивали пороги чиновницьких кабінетів різних рівнів. Ми, як команда народного депутата, робили усе можливе: допомагали готувати документи і підключали депутатів місцевих рад усіх рівнів. За той час коли нібито  офіційно запустили ГРП знову, на жаль, село втратило ще двох активістів. Тих сподвижників, які боролися за газ. Це Микола Петрунецький та Михайло Андрейчук.  Це таке свято із сумом. Коли люди, які найбільше приклалися  цього, газу в своїх оселях не дочекалися. Так бути не повинно", - каже депутат Надвірнянської районної ради від фракції "Воля" партії "Рух Нових Сил" Тетяна Пришляк.


Поділитися новиною:
Поділитися